Gespot

Kroupys: Internationaal sociaal kennisplatform voor studenten

0

Logo KroupysKroupys is een nieuw sociaal kennisplatform voor de academische community. Studenten uit de hele wereld kunnen er vakspecifieke kennis met elkaar delen. Paul Beentjes, mede-oprichter van Kroupys, vertelt.

Wat is Kroupys.com?

“Kroupys is een sociaal kennisplatform voor hoger onderwijs. Studenten kunnen op Kroupys kennis met elkaar delen over specifieke onderwerpen binnen hun vakgebied of discipline. Hierdoor is het niet de universiteit of hogeschool die de studenten verbindt, maar het interesse- en/of vakgebied. Studenten van verschillende universiteiten en hogescholen over de hele wereld kunnen op Kroupys van elkaar leren en vraagstukken vanuit verschillende perspectieven benaderen. Een student uit Amsterdam kan bijvoorbeeld vakspecifieke kennis uitwisselen met een student uit New Delhi, India.”

Waarom dit initiatief?

“We kwamen er tijdens onze studies achter dat er geen goede online middelen waren om kennis met elkaar te delen over vakspecifieke onderwerpen. Dit was voor ons een groeiende behoefte, omdat docenten steeds minder persoonlijke begeleiding gaven of tijd hadden om echt aandacht te besteden aan jouw vragen.

Op het moment zijn veel studenten met elkaar verbonden via Facebook of Twitter, maar deze middelen worden over het algemeen relatief weinig gebruikt om vakspecifieke kennis met elkaar uit te wisselen. Kroupys onderscheidt zich door een soortgelijke sociale omgeving zoals Facebook en Twitter aan te bieden, maar dan puur gericht op de uitwisseling van vakgerelateerde kennis.”

Hoe werkt Kroupys?

“Kennis delen op Kroupys is vooralsnog gebaseerd op vraag en antwoord. Je kunt bijlagen toevoegen aan vragen en antwoorden zoals, afbeeldingen, documenten, URL’s of Youtube-video’s. Tevens kun je vragen koppelen aan specifieke onderwerpen of zogenaamde ‘tags’. Door deze tags te volgen ontstaat er een persoonlijke ‘feed’ op je homepage met de meest recente vragen en antwoorden gerelateerd aan deze tags.

Door een tag te volgen ontstaat er niet alleen een persoonlijke ‘feed’ op je homepage, maar maak je ook meteen deel uit van een interesse-groep. Door op een tag te klikken, krijg je een overzicht van alle vragen, gerelateerd aan dit onderwerp en alle mensen die dit onderwerp volgen. Binnen deze interesse-groepen kun je punten verdienen door vragen te stellen en antwoorden te geven.

Andere gebruikers kunnen tevens bepalen of jouw antwoord nuttig is door op de ‘nuttig-knop’ te klikken. Met nuttige antwoorden verdien je bonuspunten. Bij iedere ‘tag’ laat een scorebord zien welke gebruikers de meeste punten hebben verdiend. Deze gebruikers zijn de ‘tag-leaders’ en kunnen worden gezien als de experts binnen dat specifieke onderwerp.”

Wat zijn de facts?

“We zijn 10 juli officieel live gegaan en groeien nu gestaag met dagelijks vele nieuwe gebruikers afkomstig uit de hele wereld. Op dit moment worden er al zeer vakspecifieke vragen gesteld, maar er zitten ook algemene opinievragen tussen.

Op korte termijn gaat Kroupys samenwerken met bedrijven en organisaties zodat ‘real life’ beloningen aangeboden kunnen worden aan tag-leaders. Deze beloningen zijn zeer exclusief en gericht op activiteiten rondom kennis delen. Hierbij kun je denken aan tickets voor relevante conferenties, dinners en sociale events. Door beloningen voor tag-leaders te sponsoren, kunnen bedrijven hun merk verbinden aan specifieke disciplines en in contact komen met talentvolle studenten.”

Wie is er betrokken?

“Het Kroupys team bestaat uit Pascal Baljet, Maurice Slot en ikzelf, Paul Beentjes. Pascal is full-time programmeur voor Kroupys; Maurice is verantwoordelijk voor het conceptueel design, product development en de user experience; ik hou me bezig met business development en marketing.”