Gespot

Live on 10 legs: Facebook app voor Pearl Jam fans

0

Deel je favoriete Pearl Jam momenten van de afgelopen 20 jaar met andere fans via de Live on 10 Legs Facebook applicatie door middel van filmpjes, foto’s en tekst. Daarnaast kun je ook een Pearl Jam prijs winnen. In gesprek met Annelies Butter van Fortress Digital Agency.

Wat is het?

“De heren van de populaire grunge band Pearl Jam zitten alweer twintig jaar in het vak, maar weten nog altijd precies hoe ze het dak eraf moeten spelen. Een overzicht van de beste concerten uit de laatste twee decennia is terug te vinden op het nieuwe album Live on 10 legs. Om zo veel mogelijk fans te betrekken, heeft het Amsterdamse internetbureau Fortress een internationale Facebook app ontwikkeld. De Live On 10 Legs applicatie biedt veel mogelijkheden om de interactie met de fans aan te gaan. Fans kunnen hun favoriete Pearl Jam moment delen door middel van video, foto’s en tekst. Zo komen ze in contact met andere Pearl Jam fans en bovendien maken ze in ieder land kans op een Pearl Jam prijs.”

Waarom dit initiatief?

“Omdat dit (het album Live on 10 Legs) een internationale release is, verzocht het platenlabel ons om met een internationale campagne te komen die over de hele wereld kon worden ingezet en die wel mogelijkheden geeft om fans in hun eigen taal te betrekken bij de band. Fans kunnen interacteren met de 10 nummers die op het album staan door hun ervaring met een specifiek nummer te delen en snippets van de nummers beluisteren. Zo komen ze dus op een persoonlijke manier in aanraking met de band en het album Live On 10 Legs. Door gebruik te maken van een CMS kan iedere markt zijn eigen incentives uitzetten, eigen kooplinks en joint promotion partners koppelen. Ze zijn dus vrij om de marketing campagne op hun eigen manier in te vullen en krijgen daarmee een kant en klare promotietool aangeleverd om het album in de markt te zetten.”

Hoe werkt het?

“Op de landingspagina kunnen fans hun favoriete Pearl Jam ervaringen, foto’s en video’s met elkaar delen. Fans uit allerlei landen worden zo samengebracht voor een uniek verjaardagsfeestje. Yigal Roos, onze general manager bij Fortress verwoordde het zo: “Het is fantastisch om voor zo’n grote band een social media campagne te ontwikkelen. Gezien de enorm trouwe fans verwacht ik veel mooie inzendingen te zien.”

De app is beschikbaar voor de 17 landen waar platenlabel Universal Music het album op de markt brengt. Door het speciaal ontwikkelde Content Management Systeem heeft elk land de mogelijkheid het actiemechanisme aan te passen naar wens. Op deze manier kan de content toegespitst worden op lokale activiteiten en kooplinks gebruikt worden. Het is zodoende de perfecte marketingtool om de release onder de aandacht te brengen.”

 

Wat zijn de facts?

“De campagne is net gelanceerd, maar je kunt al direct verschillen zien tussen de landen. Sommige landen maken er een prominente campagne van en zijn klaarblijkelijk al volop bezig de applicatie aan te wakkeren. Binnen 1 dag waren er in Italië bijvoorbeeld al meer dan 300 fans die een ervaring hadden gedeeld. De campagne is toegespitst op awareness rondom het nieuwe album, maar biedt wel overal duidelijke kooplinks naar lokale shops. De verwachting is dat de band binnenkort zelf hun eigen kanalen gaat inzetten om de actie aan te wakkeren en we verwachten dat dat tot een grotere toename van het aantal deelnemers zal leiden.

Wie is betrokken?

“Bij de ontwikkeling van de Live on 10 legs applicatie was het label Universal Music International als opdrachtgever betrokken. De applicatie is ontworpen en uitgedacht door Fortress Digital Agency. Ook zijn marketingteams van 17 Universal Music landen direct betrokken bij het promoten van de actie en Fortress ondersteund hun met tips en best practices om de actie optimaal weg te zetten binnen hun eigen markt.”