Gespot

Longpas app: Houdt je longen in goede conditie

0

Longpas_LogoAstraZeneca brengt als eerste farmaceut in Nederland speciaal voor astma- en COPD-patiënten een app uit. Met deze Longpas app wordt een gezonde leefstijl gestimuleerd. Ook kan met de app informatie gedeeld worden met de hulpverlener. Caroline Keeman van AstraZeneca vertelt hoe het in zijn werk gaat.

Wat is het?

“De Longpas app hebben we ontwikkeld om astma en COPD-patiënten te helpen met gezond te leven. Astma en COPD zijn chronische aandoeningen die niet te genezen zijn. Maar met de juiste medische behandeling en een gezonde leefstijl is het verloop van de ziekten wel te beïnvloeden of onder controle te houden. Met de app kunnen patiënten doelen vastleggen voor een gezonde leefstijl zoals voldoende beweging, goede voeding, stoppen met roken et cetera. Doelen die gebaseerd zijn op het beweeg- en leefstijlsysteem BRAVO dat is ontwikkeld door het Nederlandse Instituut voor Sport en Bewegen.”

Waarom dit initiatief?

“Je ziet in de gezondheidszorg steeds meer een trend naar digitale zelfmanagement, waarbij patiënten zelf verantwoordelijkheid nemen voor de behandeling van hun ziekte. Bijvoorbeeld via een logboek op internet waarbij medicijngebruik en oefeningen bijgehouden worden door patiënten. Online kon dat dus al, maar nog niet via de smartphone. Terwijl je je mobiel altijd bij de hand hebt. En dus een uitstekend medium is als je de oefeningen en doelen voortdurend wilt bijhouden. Maar ook om je gezondheidstoestand te delen met vrienden en de zorgverlener.”

Hoe werkt het?

“Eerst word je de vraag gesteld of je een astma of COPD-patiënt bent. Afhankelijk daarvan stel je doelen in voor jezelf, bijvoorbeeld fietsen naar werk of school, traplopen maar ook ontspannen. Per behaald doel verdien je punten. Haal je je punten, dan krijg je een badge die je weer kunt delen met je vrienden op Facebook. Daarnaast biedt de app een test waarmee je kunt aangeven hoe je je voelt en kun je je medicijngebruik bijhouden en delen. Ook handig voor de hulpverlener, want die weet zo precies hoeveel je gesport hebt, hoeveel medicijnen je ingenomen hebt en hoe je je voelde op een bepaald moment. Dat maakt de behandeling veel inzichtelijker. Ook voor de patiënt zelf.”

Wat zijn de facts?

“Eén week na lancering zijn er 1500 downloads geweest via de Apple app-store en de facebook.nl/longpas. In Nederland leven één miljoen mensen met een ongeneeslijke longziekte zoals astma of COPD.”

Wie hebben meegewerkt aan het initiatief?

AstraZeneca heeft de longpas app bedacht en ontwikkeld. Ook is advies gevraagd aan het Astmafonds. Om te vragen of er behoefte was aan deze app en of zij nog aanvullingen erop hadden. Zij suggereerden een logboek toe te voegen dat je ook via de app kan delen met je arts.”