Gespot

Looptijden.nl: iPhone app voor hardlopers

0


Looptijden.nl
, Nederlands grootste online hardloopcommunity, heeft sinds kort een eigen iPhone app. Met deze tool kunnen hardlopers heel eenvoudig een tijd opmeten tijdens het lopen. In gesprek met Koen Muilwijk over deze sportieve applicatie.

Wat is het?

“Deze app is speciaal voor hardlopers. Zo kun je met looptijden.nl eenvoudig een tijd opmeten tijdens het hardlopen. De GPS van de iPhone wordt gebruikt om tijdens het hardlopen direct te laten zien waar je bent, om de snelheid te tonen en om de route op een kaart in te tekenen. Naast het opmeten van een nieuwe tijd, is het ook mogelijk om je persoonlijke records en algemene statistieken te raadplegen. De iPhone app integreert naadloos met de website Looptijden.nl waardoor ook de webgebruikers er eenvoudig gebruik van kunnen maken. Zo is het mogelijk om tijden direct naar Facebook, Twitter en Hyves te publiceren. Ook zijn er uitgebreide statistieken in te zien van je prestaties.”

Waarom dit initiatief?

“Dit is de eerste Nederlandstalige app voor hardlopers om hun tijden op te meten. Hierdoor is er heel specifieke informatie beschikbaar voor Nederlandse hardlopers zoals hardloopwedstrijden die binnenkort in de regio plaatsvinden en de integratie met Hyves.

Verder is deze app volledig gratis te downloaden en te gebruiken. Ook het online opslaan en delen van tijden is gratis. Dit past in de filosofie van Looptijden.nl; een compleet platform voor hardlopers waar ze al hun prestaties kunnen bijhouden.”

Hoe werkt het?

“De GPS in je iPhone wordt gebruikt om tijdens het hardlopen de exacte route en snelheid op te meten. Aangezien de website van Looptijden.nl al veel features voor het bijhouden van hardlooptijden heeft, was het eenvoudig de iPhone app hier gebruik van te laten maken. Het wiel hoefde dus niet nogmaals uitgevonden te worden.

Gebruikers van app kunnen met hetzelfde account ook inloggen op de website voor allerlei uitgebreide statistieken en extra opties.”

Wat zijn de facts?

“De Looptijden.nl app is in de eerste dag 2800 maal gedownload en stond direct op nummer één in de categorie gratis apps in Gezondheid & fitness. Ook staat de app in de top 10 van alle gratis apps in de App store. Van de downloaders hebben zich ook meer dan 1600 hardlopers daadwerkelijk geregistreerd en zij hebben de eerste dag alleen al 700 hardlooproutes opgeslagen op Looptijden.nl.

Vooraf waren er geen concrete doelstellingen gemaakt, maar deze reactie overtrof alle verwachtingen ruimschoots. Waarschijnlijk zal er nu ook een Android app ontwikkeld worden om ook deze gebruikers van een app te kunnen voorzien. Deze is inmiddels gelanceerd (update 13-2-20110).”

Wie is betrokken?

“Ikzelf als ontwikkelaar van de app. Daarnaast hebben een aantal enthousiaste Looptijden.nl gebruikers de app uitgebreid getest voor de lancering. Jan Fokke Oosterhof heeft geholpen met het opzetten van een marketing plan om de app in de online en offline media te promoten.”