Gespot

MagZine iPad app: Online kiosk voor digitale tijdschriften

0

Met de MagZine iPad app worden aangeschafte digitale tijdschriften automatisch door de app gedownload en kun je rustig bladeren op je iPad waar en wanneer je maar wilt. In gesprek met Wob ten Hoeve over deze applicatie.

Wat is het?

“Met de MagZine iPad app kun je digitale tijdschriften, die je koopt op via MagZine.nu, lezen. De aangeschafte tijdschriften worden automatisch door de app gedownload. MagZine.nu is de eerste digitale kiosk voor e-tijdschriften van Nederland. De website is onafhankelijk en wil een zo breed mogelijk portfolio aanbieden van tijdschriften en strips die op de iPad en later ook andere tablets gelezen kunnen worden.”

Waarom dit initiatief?

“Het concept van MagZine.nu is in september 2009 ontstaan op een uitgeverscongres. Duidelijk werd dat mobiele devices de uitgeverswereld ingrijpend zouden veranderen. Wij voorzagen voordelen voor de consument, zoals een lagere aanschafprijs dan bij papieren tijdschriften en dat digitale tijdschriften op ieder gewenst moment gekocht en gelezen kunnen worden. Bovendien is het milieuvriendelijker.”

Hoe werkt het?

“Met de iPad app gaat het ‘bladeren’ door het tijdschrift intuïtief en via een navigatiebalk met thumbnails. Bovendien onthoudt de app waar de lezer is gebleven. De MagZine.nu app is naadloos geïntegreerd met onze website. Tijdschriften kunnen gemakkelijk en veilig worden gekocht en de betaling gebeurt via iDeal, Paypal of creditcard. Je kunt de tijdschriften overzichtelijk in de app bewaren in zelf gekozen rubrieken.”

Wat zijn de facts?

“Na de lancering van onze app is het aantal bezoekers enorm toegenomen. Bijzonder is dat ruim de helft daarvan de MagZine app ook download. Bovendien is er een directe relatie met het aantal gekochte tijdschriften. We weten dat ons tijdschriftenaanbod nog smal is, maar we zijn druk bezig om dat uit te breiden. We krijgen zeer positieve reacties van uitgeverijen dus we hebben er alle vertrouwen in dat ons portfolio snel gaat groeien. En dat is ook een vereiste om de volgende stap te kunnen zetten naar een interactieve versie van de MagZine.nu app. De prijsrange ligt momenteel tussen de € 0,99 en € 4,95. In principe adviseren wij uitgevers om 60-65% van de fysieke waarde aan te houden. Uiteraard beslist een uitgever zelf welke e-prijs gehanteerd wordt.”

Wie is betrokken?

MagZine.nu is een initiatief van B&W e-projects, bestaande uit mijn vakbroeders Bob en ikzelf met de hulp van enkele medewerkers en betrokken externen, onder andere voor de bouw van de app en de site.”