Gespot

MKB Crowdfunding.nl: Investeren in eigen vermogen

0

Op investeringsplatform MKB Crowdfunding.nl kunnen investeerders vanaf € 20, direct investeren in het eigen vermogen van een bestaand bedrijf. Hiermee worden investeerders deels eigenaar van het gefinancierde bedrijf. In gesprek met Korstiaan Zandvliet, Managing Director Symbid, ontwikkelaar van de site.

Wat is het?

“MKB Crowdfunding.nl is het eerste investeringsplatform ter wereld waar investeerders vanaf € 20, direct kunnen investeren in het eigen vermogen van een bestaand bedrijf. Ondernemers kunnen MKB Crowdfunding.nl gebruiken als een laagdrempelige manier om financiering op te halen onder bekenden (op basis van een uitnodiging via e-mail) of onder alle MKB Crowdfunding-gebruikers. Daarnaast kan een ondernemer met behulp van MKB Crowdfunding een community van stakeholders opbouwen rond zijn of haar bedrijf, deze kunnen uiteindelijk actief interacteren binnen een afgesloten online samenwerkingsomgeving.”

Waarom dit initiatief?

“Het platform wil een alternatief bieden voor financiering door banken. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat ruim de helft van het MKB de laatste jaren meer moeite heeft gekregen om een lening los te peuteren.

In tegenstelling tot bestaande Crowdfunding platformen focust MKB Crowdfunding.nl op het investeren in eigen vermogen oftewel aandelen, in plaats van schenkingen of leningen zoals anderen platformen doen.”

Hoe werkt het?

“
MKB Crowdfunding.nl levert een online platform waarop bedrijven en individuen een idee (propositie) kunnen plaatsen. Bij het plaatsen van een idee wordt direct aangegeven welk bedrag er nodig is om dit idee te realiseren. Gebruikers kunnen vervolgens op zoek gaan naar een idee waar ze vertrouwen in hebben of waar ze van toegevoegde waarde denken te zijn.

Investeren is al mogelijk vanaf € 20 en geld kan via alle algemeen geaccepteerde betalingsmethoden, zoals creditcard en iDeal naar het platform worden overgemaakt. MKB Crowdfunding.nl houdt voor de bewaring van alle overgemaakte bedragen naar het platform een gescheiden rekening aan. Hiermee zijn investeerders en ondernemers ervan verzekerd dat de bedragen voor niets anders gebruikt kunnen worden dan de financiering van de ideeën van morgen. Totdat het doelbedrag is bereikt heeft een investeerder de mogelijkheid om nog van gedachten te veranderen en het geld te investeren in een ander idee.

[vimeo]http://vimeo.com/22333498[/vimeo]

Zo kan het voorkomen dat een ondernemer zijn plan niet naar wens van een investeerder aanpast, de investeerder kan hierop zijn ongenoegen laten blijken door zijn investering terug te trekken. Zodra het doelbedrag is bereikt wordt het totale geïnvesteerde bedrag van alle investeerders vastgezet en kunnen investeringen niet meer worden teruggetrokken.

 Doelbedrag gehaald?

Na het behalen van het doelbedrag worden de investeerders door MKB Crowdfunding.nl verenigd in één entiteit. Dit proces vindt volledig online plaats en wordt afgesloten met het verschaffen van toegang tot een beveiligde online samenwerkingsomgeving aan de investeerders 
en ondernemer. Vervolgens koopt de entiteit het vooraf gespecificeerde percentage aandelen tegen het behaalde doelbedrag. In de samenwerkingsomgeving is direct duidelijk wie er allemaal geïnvesteerd hebben in het idee en kan de onderneming in samenwerking met de investeerders tot wasdom worden gebracht. Deze omgeving biedt diverse tools om het managen van de investeerders (stakeholder) community zo gemakkelijk mogelijk te maken voor de ondernemer. Ieder individueel aandeel van een investeerder is direct weer verhandelbaar via het MKB Crowfunding platform. Waardoor het nog interessanter wordt om via MKB Crowdfunding.nl te investeren en aandeelhouder te worden in een bedrijf.”

Wat zijn de facts?

“Het businessmodel is simpel, investeerders betalen een fee van 3,0%  (inclusief btw) over investeringen gedaan via MKB Crowdfunding.nl. Bij het behalen van het doelbedrag brengt MKB Crowdfunding.nl 5,0% succesfee in rekening over het totale doelbedrag.

 De site is enthousiast ontvangen maar het is te vroeg voor bezoekcijfers. Op dit moment zijn acht ondernemers op zoek naar een totale kapitaalbehoefte van 1.105.000 Euro.”

Wie is betrokken?

MKB Crowdfunding is een initiatief van MKB Servicedesk en Symbid. De technologie van MKB Crowdfunding is ontwikkeld door Holder IT en Symbid. De gebruikte fiscaal-juridische constructie is opgesteld door Symbid met medewerking van BDO en AKD. Verdere animaties zijn ontwikkeld door FX Media.”