Gespot

Mobbr: Eerste Nederlandse betaalplatform met Bitcoin

0

Bedrijven besteden werk steeds vaker online uit. Mobbr Crowd Payments maakt het mogelijk om mensen die geld verdienen met online werk makkelijk en effectief uit te betalen. Mobbr is het eerste betaalplatform in Nederland dat de Bitcoin als officieel betaalmiddel introduceert. Ernesto Spruyt, co-founder van Mobbr, vertelt.

Wat is het?

“Mobbr is een betaalplatform voor online werk en crowd payments. Mobbr faciliteert het betalen en ontvangen van geld dat verdiend wordt met online werk.

Met deze oplossing kunnen bedrijven het arbeidspotentieel van de online crowd veel beter benutten en zijn expert communities en bloggingplatforms veel beter in staat om hun collectieve kennis te verwaarden. Ook kunnen crowdsourcing- en online labor websites een veel uitgebreidere functionaliteit aanbieden op basis van ‘social collaboration’ en (micro-)crowdfunding.”

Waarom dit initiatief?

“Mensen besteden dagelijks miljoenen euro’s op het internet in virtuele winkels. Maar gek genoeg is het nog praktisch onmogelijk om in virtuele werkplekken op het internet serieus geld te verdienen. De consumptiezijde van de economie op het internet heeft een veel grotere vlucht genomen dan de productiezijde.

Daar lijkt nu verandering in te komen. De ‘enterprise crowdsourcing’-markt was in 2014 al groter dan 1 miljard dollar en is sterk in opkomst. Het meest veelbelovende aspect van crowdsourcing blijft voor bedrijven echter meestal nog onbenut: de ‘wisdom of the crowd’. Deze ontstaat pas als er interactie is binnen de crowd. Nu is hier meestal nog geen sprake van, omdat het in een complexe online samenwerking onmogelijk was om loon naar werken te betalen. Met Mobbr kan dat nu wel.”

Hoe werkt het?

“Mobbr werkt vergelijkbaar met PayPal of iDeal. De kern is een betaalknop die makkelijk geplaatst kan worden op een website die online werk faciliteert. Als een bedrijf een taak of project op zo’n website plaatst, houdt Mobbr precies bij wie welke bijdrage heeft geleverd aan het resultaat. Iedere bijdrage is punten waard. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het posten, commenten en liken.

Is het gewenste resultaat bereikt, dan kan het bedrijf het beloofde bedrag uitbetalen door op de Mobbr-knop drukken. Mobbr verdeelt het geld dan in de juiste verhouding onder alle bijdragers, op basis van het aantal vergaarde punten. De bijdragers ontvangen het geld op hun eigen Mobbr-rekening.”

Accepteer cookies

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Mobbr is sinds afgelopen maand live in public beta. We zijn een internationaal initiatief maar focussen komende periode nog op markt-pilots in Nederland. We hebben momenteel negen proefprojecten lopen. Aan interesse is geen gebrek. Mobbr heeft vele mogelijke toepassingen en we proberen met de pilots een breed aantal daarvan te showcasen. Het is de bedoeling dat we in het tweede kwartaal van 2014 uit beta gaan.

Afgelopen tijd zijn we veel in het nieuws geweest omdat we het eerste Nederlandse betaalplatform zijn dat naast alle ‘gewone’ valuta ook Bitcoin faciliteert. We kiezen hiervoor omdat we vaak te maken hebben met kleine transacties en de transactiekosten bij Bitcoin heel laag zijn. Daarnaast geloven we sterk in het betaalprotocol achter Bitcoin.”

Wie is er bij betrokken?

“Mobbr is bedacht en opgericht door Patrick Savalle. Hij is voormalig innovator en inspirator bij software gigant Sogeti. Afgelopen jaar ben ik, Ernesto Spruyt, als co-founder aan boord gekomen. Ik heb veel ervaring met startups. We zijn beiden zijn door de wol geverfde crowdsourcing en crowdfunding experts.

Mobbr is onderdeel van YES!Delft, de grootste tech-incubator van Europa en is tevens partner van de Crowd Expedition, een initiatief om de collaborative economy op de kaart te zetten.”