Gespot

Moet Ik Rennen?-app: Zoveel tijd heb je nog om je trein, tram of bus te halen

  • Leestijd: 2 minuten

De app ‘Moet Ik Rennen?’ is voor OV-reizigers die snel willen weten hoeveel tijd ze nog hebben voor de eerstvolgende reisoptie en of ze moeten rennen om deze te halen. Mariëlle Rijkenberg, één van de initiatiefnemers van de app, vertelt. 

Wat is het?

“De app geeft aan, zoals de naam omschrijft, of je moet rennen om je trein, bus, metro, tram of veerboot te halen. De app toont, naast een ‘JA’ of ‘NEE’, een klok die aftelt tot het moment van vertrek van bijvoorbeeld je bus. Hierbij wordt rekening gehouden met eventuele vertragingen. Erg handig dus als je op het punt staat van vertrek. Verder kun je gebruik maken van leuke aanbiedingen op stations met behulp van de ‘Geen haast’-korting.”

Waarom dit initiatief?

“Het idee voor de app is ontstaan in onze studieperiode. In opdracht van de DIVV Amsterdam moesten wij tijdens een schoolproject een app voor reizigers bedenken die gebruik zou maken van open data. Omdat wij als studenten zelf dagelijks met het openbaar vervoer te maken hadden en van mening waren dat reisinformatie effectiever en ludieker gecommuniceerd kon worden, besloten wij deze app te ontwikkelen.”

Hoe werkt het?

“Je voert eenvoudig en snel je reistraject in. De app geeft vervolgens je eerstvolgende reisoptie weer en telt af tot het moment van vertrek. Op basis van je huidige locatie wordt bepaald of je moet haasten om je bus, trein of tram te halen of dat je rustig aan kunt doen. Het is mogelijk om een andere vertrektijd te kiezen via het uitschuifmenu aan de rechterkant. Je kunt aangeven of je je vervoermiddel hebt gehaald en dit delen op social media. Als je het niet hebt gehaald, krijg je direct de volgende reismogelijkheid te zien.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“In 2013 won ‘Moet ik rennen?’ een zilveren SpinAward in de categorie Jong Talent, een prestigieuze prijs in de digitale media. Daarnaast won het concept twee prijzen vanuit de opleiding: de Golden Dot Award en de DMCI Oscar. De officiële release voor de Android- en iPhone-app was 7 april 2015.”

Wie is er bij betrokken?

“Het initiatief ben ik, Mariëlle Rijkenberg, samen met drie oud-medestudenten gestart: Tom Hoogenboom, Sven ten Hove en Bas Dobbelaer. De NS is onze founding partner. Verder hebben we twee partners die van belang waren bij de technische realisatie: app-bedrijf Mobowski die de app technisch ontwikkeld heeft en Go About als dataleverancier. Ten slotte dank aan onze SpinAwards-coach Brian Hirman die ons regelmatig van goed advies heeft voorzien.”


Bron:  Moet Ik Rennen?-app - Download