Gespot

Monkey Tales: Gamen of leren rekenen? Allebei!

0

Met de educatieve games van Monkey Tales wordt leren weer ‘fun’. Door spelenderwijs lesstof te herhalen in de vorm van een game, zijn kinderen gemotiveerder en leren ze sneller. Vicky Vermeulen, ICT project manager, vertelt over de games.

Wat is Monkey Tales?

Monkey Tales zijn educatieve games voor kinderen vanaf 7 jaar. De kinderen worden meegenomen in de wereld van Huros Stultus, die alle kennis van de aarde wil bemachtigen en daarvoor een leger van handlangers en superintelligente aapjes aan zijn kant heeft staan. Het is hun taak om hen één voor één te verslaan door te bewijzen dat ze beter kunnen rekenen dan de aapjes. Spelenderwijs wordt zo alle leerstof rekenen uit de klas herhaald. Beat the monkeys!”

Waarom dit initiatief?

“Onze klassieke oefen cd-roms zijn al jaren een succes, maar de focus ligt op oefenen, waardoor kinderen niet altijd even gemotiveerd waren om er veel tijd mee door te brengen. Wanneer leren kinderen immers het snelst? Wanneer is hun motivatie hoger? Als ze iets leuk vinden! We wilden daarom onze focus verleggen naar ‘fun’ en kwamen op het idee: ‘Waarom moeten kinderen kiezen tussen huiswerk en games als je de twee perfect kan combineren?”

Hoe werkt Monkey Tales?

“Elke game bevat 5 hoofdstukken die elk minstens 7 levels bevatten. Goed voor uren speelplezier. In elk level moet het kind een aapje verslaan in een wedstrijdje rekenen. Pas wanneer het kind wint van het aapje, gaat de deur naar de volgende kamer open. Het aapje dat uit de klauwen van Huros wordt gered, kan nu zorgeloos spelen in de persoonlijke zoo. Verschuif kisten, zoek een weg langs lasers en andere obstakels en vermijd geesten, skeletten, mummies en andere boosaardigen om zoveel mogelijk bananen te verzamelen voor de apen!

Bovendien past de game zijn niveau aan aan de speler. Kinderen die dus erg goed zijn in rekenen zullen stevig uitgedaagd worden door de tijdslimiet die de apen hen opleggen. Kinderen die hun rekenvaardigheid nog wat moeten bijschaven, zullen precies die oefeningen krijgen die voor hen op dat moment nodig zijn op hun eigen tempo. Zo blijft het spel leuk, motiverend én is er zichtbaar leerrendement voor elk kind.”

 

Wat zijn de facts?

“Er zijn op dit moment 5 games.

  • Monkey Tales: De prinses van Sundara   – vanaf 7 jaar, herhaalt leerstof rekenen van het 1e leerjaar (B) en groep 3 (NL)
  • Monkey Tales: Het museum Van alles en Nog Wat –  vanaf 8 jaar, herhaalt leerstof rekenen van het 2e leerjaar (B) en groep 4 (NL)
  • Monkey Tales: De abdij van Aviath –  vanaf 9 jaar, herhaalt leerstof rekenen van het 3e leerjaar (B) en groep 5 (NL)
  • Monkey Tales: De bibberburcht van Draconion – vanaf 10 jaar, herhaalt leerstof rekenen van het 4e leerjaar (België) en groep 6 (NL)
  • Monkey Tales: De vallei van de Jakhals – vanaf 11 jaar, herhaalt alle leerstof rekenen van het 5e leerjaar (België) en groep 7 (NL)

Monkey Tales verschijnt binnenkort ook in de UK, USA, Frankrijk en Duitsland. De inhoud van de vertaalde games zal aangepast worden aan die curricula. In december gaat een door IWT/IBBT ondersteund onderzoek van 2 jaar van start. Dat onderzoek zal onder andere nagaan welk leerrendement de games opleveren, maar zal ook een gratis platform voor ouders en leerkrachten wereldwijd moeten opleveren, waarmee met behulp van de software uit MonkeyTales zelf educatieve games gemaakt moet kunnen worden.”

Wie is er betrokken bij Monkey Tales?

MonkeyTales is een initiatief van educatieve uitgeverij die Keure uit Brugge en internationaal gerenommeerd game ontwikkelaar Larian Studios uit Gent.”

Winactie! Frankwatching mag van elke game een exemplaar weggeven aan een Frankwatchinglezer. Laat hieronder uiterlijk maandag 17 oktober in een reactie weten welke game je wil winnen en waarom. Frankwatching neemt contact op met de winnaars!