Gespot

Monoslideshows: Presenteer je foto’s

0

Maak van je foto’s een slideshow in je eigen stijl. Een gesprek met Wimer Hazenberg over Monoslideshow.

Wat doet de applicatie?

Monoslideshow is een ultra-customizable slideshow voor websites. Het is gemaakt voor webdesigners en developers die snel een mooie presentatie van foto’s willen implementeren in een stijl die volledig op hun website kan worden aangepast.”

Waarom deze applicatie?

“Iedereen maakt foto’s en wil ze laten zien. Dat kan op een statische manier, maar een slideshow maakt het een stuk luxer. Het is verbazingwekkend hoe je foto’s tot leven kan wekken door goede fototransities te kiezen. Het wordt dan bijna een kleine film. Monoslideshow is tegelijkertijd multi-inzetbaar. Kortom, één component geschikt voor vele manieren van gebruik.”

Hoe werkt de applicatie?

“De slideshow zelf bestaat uit een Flash® file die alle content en layout uit een XML bestand leest. Je hebt de Flash® IDE zelf dus niet nodig. Monoslideshow ondersteunt foto’s, video’s, audio, Flash® bestanden, (Flickr) Media RSS, etc. Je kan albums en sub albums aanmaken om je foto’s beter te organiseren.

Om de mogelijkheden van Monoslideshow te demonstreren, is er een interactieve demopagina gemaakt. Op deze pagina kan je alle instellingen uitproberen, waaronder de gekozen kleuren, effecten, en de verschillende fototransities. Je kan ook zien hoe de slideshow zich gedraagt als hij geschaald wordt. Als je tevreden bent, kun je het resultaat downloaden als XML bestand, die je vervolgens kan gebruiken in je eigen versie van Monoslideshow.”

Wat zijn de facts?

“Versie 1.0 zag het licht in 2006. Halverwege 2009 is Monoslideshow 2.0 gelanceerd, een complete rewrite van het origineel. Monoslideshow wordt geïmplementeerd in zeer uiteenlopende websites, van presidentskandidaten van de USA tot popartiesten en social media sites. Ook zijn er al verschillende hulpprogramma’s ontwikkeld die Monoslideshow integreren in bijvoorbeeld Adobe® Lightroom.”

Wie maakt de applicatie?

Monoslideshow is een product van Monokai, mijn bedrijf / speelplaats. Door de week werk ik als partner / designer / developer bij Booreiland – een bedrijf in Amsterdam dat ik samen met Menno Huisman en een leger aan freelancers run. Monoslideshow is ook geïmplementeerd in het nieuwste product van Booreiland: Okimok, een platform waarmee je via iPhone foto’s kan delen met je vrienden.”