Gespot

Monteur op afstand: Videobellen met een witgoedmonteur

0

Wasmachine stuk? Moet je dan een monteur laten komen, of kun je het zelf oplossen? Of kun je de wasmachine misschien beter vervangen? Als je een monteur laat komen, zitten hier natuurlijk voorrijkosten aan vast. Monteur op afstand biedt de oplossing: videobellen met een witgoedmonteur. Jelle Hylarides, oprichter van Monteur op afstand, vertelt.

Wat is het?

“Op Monteur op afstand vind je witgoedmonteurs bij je in de buurt die meedoen met deze nieuwe service. Als de monteur online is, kun je via Skype of FaceTime direct met hem videobellen. In overige gevallen heb je vaak binnen een paar uur een videogesprek. Met je smartphone laat je de monteur zien wat het probleem is. Zo heb je snel duidelijkheid over de oorzaak en de kosten van het probleem, zonder voorrijkosten. We werken alleen met monteurs die zijn aangesloten bij UNETO-VNI. Dit zorgt voor een kwalitatief aanbod van monteurs.”

Waarom dit initiatief?

“Uit onderzoek van de Consumentenbond (oktober 2012) blijkt dat de consument vanwege de voorrijkosten moeite heeft met de ‘reparatie- en vervangbeslissing’. Door Monteur op afstand kan de consument een goede beslissing maken en daarmee onnodige vervanging van witgoed voorkomen. Daarnaast biedt het monteurs de mogelijkheid om efficiënter met hun tijd om te gaan en minder heen en weer te rijden. Oftewel: voordeel voor de klant, de monteur en de planeet!”

Hoe werkt het?

“Via je smartphone of tablet laat je aan de witgoedmonteur zien wat het probleem is met bijvoorbeeld de wasmachine. De monteur kijkt online mee. Met de aanwijzingen van de monteur onderzoek je samen het probleem. Zo wordt duidelijk wat de oorzaak en de oplossing is. Eenvoudige problemen kun je direct met aanwijzingen van de monteur oplossen. In andere gevallen geeft de monteur aan wat de kosten van reparatie of vervanging zijn. Als het nodig is, komt de monteur langs om het probleem op te lossen.”

Accepteer cookies

Wat zijn de belangrijkste facts?

“In april 2013 is een pilot gestart met twee reparatiebedrijven. We hebben dit volgens de lean startup-methode aangepakt. UNETO-VNI is enthousiast over het initiatief en is voor de pilot partner geworden. Inmiddels is er een bijna landelijke dekking onder witgoedmonteurs. We zijn genomineerd voor de ASN Bank Wereldprijs 2013 en de TEDx Amsterdam Award 2013. We zijn nu nog gericht op witgoed (wasmachine, vaatwasser, droger, koelkast en oven) en willen uitbreiden naar andere sectoren.”

Wie is er bij betrokken?

“Monteur op afstand is een initiatief van mij. UNETO-VNI is voor de pilot partner. UNETO-VNI is de brancheorganisatie voor de elektrotechnische detailhandel en installatiebedrijven.”