Gespot

Museum of Unintended Use: Voorwerpen met een onbedoeld gebruik

0

Ook wel eens een bierflesje met een aansteker geopend? Een gesprek met Rik Kuiper over Museum of Unintended Use.

1. Wat doet de site? Bijv. wat is er uniek, wat kunnen mensen er vinden.
Het Museum of Unintended Use is een virtueel museum, dat foto’s en verhalen verzamelt. Foto’s en verhalen over spullen en de manier waarop mensen ze gebruiken. Wat vaak niet de manier is die ontwerpers bedoeld hebben toen ze het product ontwierpen. Unintended Use (of, in goed Nederlands: Onbedoeld Gebruik) is het openen van een bierflesje met een aansteker, een mobiele telefoon gebruiken als zaklamp, of je haar opsteken met een potlood. En nog veel meer, natuurlijk.
2. Waarom deze site? Bijv. wat was de aanleiding of inspiratiebron, wat doen anderen.
Ik bedacht de website toen ik in training was voor de Van Dam tot Damloop. Omdat ik geen hardloophorloge bezat maar toch wilde weten hoe lang ik over mijn rondje deed, gebruikte ik de ingebouwde ovenklok om de tijd te klokken. Ik drukte de klok in, sprintte via de huiskamer en de gang naar buiten, liep mijn rondje en spurtte op de terugweg door de hal en de huiskamer weer tot in de keuken, waar ik de ovenklok stopte. Zo wist ik precies hoe lang ik over het rondje had gedaan. Op een dag dacht ik: hier is de ovenklok natuurlijk helemaal niet voor bedoeld. En om me heen vond ik meer dingen die voor iets anders gebruikt werden dan waar ze voor bedoeld waren. Ik merkte dat ik wel eens een mes als schroevendraaier gebruikte, ik zag hoe een volleybalnet als waslijn werd gebruikt, en dat mensen plastic zakken over hun zadel deden als het geregend had. Ik besloot deze voorbeelden te gaan verzamelen, en meteen ook te publiceren op het internet. In de hoop dat anderen hun voorbeelden naar me zouden opsturen.
3. Hoe werkt de site? Bijv. korte instructie, belangrijkste acties of mogelijkheden.
Als conservator van het Museum of Unintended Use zet ik vrijwel dagelijks nieuwe voorbeelden van oneigenlijk gebruik online. Vaak heb ik die zelf ‘ontdekt’, maar regelmatig ook zenden bezoekers van het Museum hun eigen voorbeelden in. Komt u een voorbeeld van oneigenlijk gebruik tegen? Fotografeer het en stuur het naar unintendeduse@gmail.com
4. Wat zijn de facts? Bijv. bezoeken, eerste resultaten, downloads, successen, businessmodel.
Het belangrijkste fact is dat er weinig facts bekend zijn: de bezoekerscijfers zijn me onduidelijk, er valt niets te downloaden, successen zijn er tot op zekere hoogte, maar een businessmodel ontbreekt.
5. Wie maakt de site? Bijv. het team achter de site, welke mensen zijn er mee bezig, waar zitten ze.
Het Museum of Unintended Use wordt volledig gerund door mijzelf (www.rikkuiper.nl). Dat doe ik in de avonduren, want overdag ben ik redacteur bij het populair-wetenschappelijke maandblad Quest (www.quest.nl). Daarnaast ben ik auteur van de populair-wetenschappelijke bestseller ‘Maak nooit je bed op’, dat vorig jaar bij Uitgeverij Podium verscheen en waarvan al meer dan 10.000 exemplaren verkocht zijn.

Wat doet de site?

“Het Museum of Unintended Use is een virtueel museum, dat foto’s en verhalen verzamelt. Foto’s en verhalen over spullen en de manier waarop mensen ze gebruiken. Wat vaak niet de manier is die ontwerpers bedoeld hebben toen ze het product ontwierpen. Unintended Use (of, in goed Nederlands: Onbedoeld Gebruik) is het openen van een bierflesje met een aansteker, een mobiele telefoon gebruiken als zaklamp, of je haar opsteken met een potlood. En nog veel meer, natuurlijk.”

Waarom deze site?

“Ik bedacht de website toen ik in training was voor de Van Dam tot Damloop. Omdat ik geen hardloophorloge bezat maar toch wilde weten hoe lang ik over mijn rondje deed, gebruikte ik de ingebouwde ovenklok om de tijd te klokken. Ik drukte de klok in, sprintte via de huiskamer en de gang naar buiten, liep mijn rondje en spurtte op de terugweg door de hal en de huiskamer weer tot in de keuken, waar ik de ovenklok stopte. Zo wist ik precies hoe lang ik over het rondje had gedaan.

Op een dag dacht ik: hier is de ovenklok natuurlijk helemaal niet voor bedoeld. En om me heen vond ik meer dingen die voor iets anders gebruikt werden dan waar ze voor bedoeld waren. Ik merkte dat ik wel eens een mes als schroevendraaier gebruikte, ik zag hoe een volleybalnet als waslijn werd gebruikt, en dat mensen plastic zakken over hun zadel deden als het geregend had. Ik besloot deze voorbeelden te gaan verzamelen, en meteen ook te publiceren op het internet. In de hoop dat anderen hun voorbeelden naar me zouden opsturen.”

Hoe werkt de site?

“Als conservator van het Museum of Unintended Use zet ik vrijwel dagelijks nieuwe voorbeelden van oneigenlijk gebruik online. Vaak heb ik die zelf ‘ontdekt’, maar regelmatig zenden bezoekers van het Museum hun eigen voorbeelden in. Dus, kom je een voorbeeld van oneigenlijk gebruik tegen? Fotografeer het en stuur het naar unintendeduse@gmail.com.”

 

Wat zijn de facts?

“Het belangrijkste fact is dat er weinig facts bekend zijn: de bezoekerscijfers zijn me onduidelijk, er valt niets te downloaden, successen zijn er tot op zekere hoogte, maar een businessmodel ontbreekt. ”

Wie maakt de site?

Het Museum of Unintended Use wordt volledig gerund door mijzelf. Dat doe ik in de avonduren, want overdag ben ik redacteur bij het populair-wetenschappelijke maandblad Quest. Daarnaast ben ik auteur van de populair-wetenschappelijke bestseller ‘Maak nooit je bed op’, dat vorig jaar bij Uitgeverij Podium verscheen en waarvan al meer dan 10.000 exemplaren verkocht zijn.””