Gespot

Museumtickets: De nieuwe portal voor musea

0

Online je kaartjes kopen voor musea. Een gesprek met Bruno Servaege over Museumtickets.

Wat doet de site?

“Museumtickets is een portal waar je kaarten kunt bestellen voor Nederlandse musea. Deze portal is ontwikkeld door The Tube en is gebouwd op basis van Microsoft-technologie. Via de site kunnen bezoekers uit binnen- en buitenland niet alleen kaarten bestellen voor de musea en tentoonstellingen in alle grote Nederlandse steden, maar ook toeristische informatie opvragen.”

Waarom deze site?

“In 2008 trokken de Nederlandse musea samen 19 miljoen bezoekers uit alle hoeken van de wereld. Al deze bezoekers moesten voor elk museum en elke attractie afzonderlijk kaarten kopen. Er was geen enkel gecentraliseerd systeem. Er zijn in Nederland wel systemen in gebruik waarmee dit kan, maar die zijn niet gericht op buitenlandse bezoekers en de informatie wordt ook niet in een groot aantal talen aangeboden. Online en mobiele kaartverkoop is een succes gebleken voor sportevenementen, muziek, theater en film. In dat rijtje zullen dankzij museumtickets nu ook musea en tentoonstellingen terechtkomen.”

Hoe werkt de site?

“De situatie is nu dat een buitenlandse toerist die meer dan één museum wil bezoeken, te maken krijgt met verschillende websites en verschillende betaalsystemen. Het grote voordeel van museumtickets is gemak voor bezoekers: deze krijgen een compleet overzicht van de musea, tentoonstellingen en toeristische attracties. De kaarten voor alles waar zij naar toe willen kunnen zij in één enkele transactie aanschaffen.  We hebben ook een kaartensysteem gebouwd voor de reisbranche en de toeristenindustrie. Via dit systeem kunnen hotels, luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus hier 24 uur per dag zelf kaarten aanschaffen voor  hun klanten. Zij hoeven niet meer direct te onderhandelen met musea en toeristische attracties. Dit systeem bespaart beide partijen tijd en geld.”

 

Wat zijn de facts?

“Enkele van de deelnemers aan museumtickets.nl: Hermitage, Rijksmuseum, Madame Tussauds. Binnen drie weken hebben we 20 deelnemende hotels en de kaartverkoop neemt snel toe. Advertentie-inkomsten in de periode voor de lancering van Museumtickets dekken 70 % van de productiekosten. Dit toont aan dat er zeer veel interesse is bij  restaurants, hotels en winkels.”

Wie maakt de site?

Museumtickets werkt uitsluitend met Microsoft-partners, in dit geval Starsoft-India. Zij zijn betaalbaar en bekend met de meest recente technologie. Het succesvolle ontwerp en de navigatie op de site is ontwikkeld door MarsMedia uit Nederland. We hebben ook uitstekende support gekregen van de financiële ICT-afdeling van Mazars. Belangrijk voor ons succes is ook het Microsoft BizSpark Program dat ons onbeperkte toegang geeft tot technologie- en softwareprogramma’s. We hebben zo erg veel kunnen besparen op de benodigde investeringen.”