Gespot

My Medicine: App die therapietrouw bevordert

0

My Medicine is een iPhone app die patiënten helpt om hun medicatie op tijd in te nemen. Initiatiefnemer Harry Kah vertelt hoe de app werkt en wat gebruikers eraan hebben.

Wat is My Medicine?

“Patiënten kunnen in My Medicine hun medische gegevens, waaronder hun medicijnen innameschema, vastleggen en raadplegen. Door de geavanceerde alertfunctie is het ‘vergeten mijn medicijn in te nemen’ verleden tijd. Ook kent My Medicine een ‘Pill count systeem’, waardoor je continu inzicht hebt wanneer er opnieuw medicijnen moeten worden besteld. De journaalfunctie biedt voor huisartsen en specialisten de mogelijkheid om het gebruik en effect van een nieuw medicijn te monitoren.

 

De app is niet uitsluitend bedoeld voor patiënten. Ook voor niet medicijngebruikers biedt de app tal van functies en mogelijkheden. Met de app heb je je eigen persoonlijke medische dossier altijd bij de hand. Zo kun je bijvoorbeeld al je medische gegevens en medische contactpersonen (huisarts, zorgverzekeraar e.d.) vastleggen. Of met de zoekfunctie, bij een calamiteit tijdens verblijf in het buitenland, direct het dichtstbijzijnde ziekenhuis of apotheek in beeld krijgen.”

Waarom dit initiatief?

“Alleen al in Nederland is er sprake van honderdduizenden medicijngebruikers die moeite hebben om hun medicatie op het juiste tijdstip in te nemen. Wereldwijd is therapietrouw een bijzonder hardnekkig probleem. Meer dan een kwart van de medicijngebruikers met een chronische aandoening neemt zijn medicijnen niet trouw in. Een ongewenste situatie, met tal van negatieve (bij)effecten. My Medicine kan een bijdrage leveren in de bevordering van therapietrouw. Therapietrouw is voor patiënten van groot belang om het maximale effect te kunnen bereiken in een behandeling.”

Hoe werkt My Medicine?

“De eerste keer als je de app opent kom je direct in ‘Mijn Profiel’ waarin je je persoonlijke gegevens kunt invullen. Als je medicijnen gebruikt kun je daarna direct je medicijnen invoeren en je innameschema instellen. Het geavanceerde alertsysteem zorgt ervoor dat je een signaal krijgt wanneer je je medicijn moet innemen en geeft herhalingswaarschuwingen indien het wordt vergeten.

De app beschikt standaard over een database met de 500 meest gebruikte medicijnen. Je hebt altijd de mogelijkheid om een medicijn toe te voegen. De belangrijkste functionaliteiten:

  • Instellen en bewerken eigen profiel
  • Instellen eigen medicatie
  • Alarm- en herinneringsfuncties
  • Inclusief medicijnen database (500 meest voorkomende)
  • Toevoegen eigen medicijnen
  • Zoekfunctie (Google Maps) dichtstbijzijnde ziekenhuis, huisarts, apotheek of tandarts – Plus versie
  • Medicijnenvoorraad wordt bijgehouden (Pill count systeem)
  • Overzicht medicijnen geschiedenis
  • Print en mail functie – Plus versie
  • Mail je profiel of journaal naar huisarts of specialist – Plus versie
  • Journaalfunctie ‘Hoe voel je je vandaag’ – Plus versie
  • Grafiek met overzicht hoe je je voelt – Plus versie
  • Monitor functie voor medici – Plus versie
  • Overzicht medische contacten
  • Mogelijkheid om meerdere profielen toe te voegen – Plus versie
  • Meertalig in Engels en Nederlands

Alle persoonlijke en medicijngegevens worden lokaal opgeslagen in de app, hier is geen internetverbinding voor nodig.”

Wat zijn de facts?

My Medicine is vanaf 29 september verkrijgbaar in alle Appstores in het Nederlands en Engels (andere talen zullen volgen) en kent twee versies: de gratis Lite versie en de betaalde Pro versie (My Medicine Plus) voor € 2,39. De App wordt goed ontvangen. Ik verwacht deze week boven de 1000 downloads te komen.”

Wie zijn er betrokken bij My Medicine?

“My Medicine is een initiatief van Scanwork, gespecialiseerd in de ontwikkeling van informatiesystemen op het gebied van gezondheidszorg, medicijnen en zorgverzekeringen, zowel internet als ‘mobile’. Het hele traject van idee tot realisatie is tot stand gekomen onder supervisie van mijzelf, Harry Kah, en mijn collega Gert Maliepaard.”