Gespot

My Stress Coach: Je persoonlijke stresscoach op de iPad

0

Iedereen heeft wel eens last van stress. My Stress Coach app biedt handvatten en inzicht in hoe je beter met stress om kunt gaan en hoe je het in het vervolg kunt voorkomen. Dietmar Griep, programmamanager van My Stress Coach, vertelt.

Wat is het?

"My Stress Coach, de 'gezonde balans-coach', is een app voor de iPad die iedereen met stressklachten aan de hand van een training inzicht en handvatten biedt in hoe je beter met stress om kunt gaan en stress in de toekomst kunt voorkomen. De app bestaat uit gratis proeflessen en zes losse thema’s die per thema kunnen worden aangeschaft. In de thema’s komen de onderwerpen ‘Doeltreffend te werk gaan’, ‘Opkomen voor jezelf’, ‘Je tijd indelen’, ‘Genieten’, ‘Persoonlijke ontwikkeling’ en ‘Voor jezelf zorgen’ aan de orde."

Waarom dit initiatief?

"Iedereen heeft wel eens last van stress. Stress heeft altijd te maken met uit je evenwicht zijn; wat er van je wordt gevraagd past niet goed bij wie je bent of bij wat je nodig hebt. Dit geeft spanning. Je loopt op je tenen. Je kunt het lang volhouden, maar je merkt dat je niet tevreden bent of dat je klachten hebt. My Stress Coach helpt deze stress te verlichten en in het vervolg beter te voorkomen.

Het aanbieden van een training zoals My Stress Coach via iPad is uniek in Nederland en daarbuiten. De training biedt de mogelijkheid om zelf, actief, aan je stressklachten te werken of om klachten te voorkomen. Door de training op de  iPad aan te bieden kan de deelnemer de training op elke gewenste plek en elk gewenst tijdstip volgen. De deelnemer kan die delen van de training gebruiken die voor zijn/haar situatie het meest geschikt zijn. De training is ontwikkeld door ervaren psychologen en coaches en is beschikbaar in de Nederlandse en Engelse taal."

Hoe werkt het?

"Met de themakiezer kies je het thema dat bij jou past (aanschaffen door middel van de app puchase). Per thema vind je een theorieboek met informatie, de oefeningen die bij een thema horen vul je vervolgens in een werkboek in. Zo maak je gedurende de training voor jezelf inzichtelijk wat je valkuilen zijn en krijg je handvatten aangereikt om beter met stress om te gaan. De oefeningen bestaan uit invul,- luister, en ontspanningsoefeningen. My Stress Coach biedt de mogelijkheid om verschillende versies van het werkboek op te slaan, zodat je meerdere periodes met elkaar kunt vergelijken."

Wat zijn de belangrijkste facts?

"Stress komt veel voor. Ongeveer 75 procent van de bevolking heeft één keer per 14 dagen te maken met de negatieve effecten van stress. Twaalf op de honderd bezoeken aan de huisarts hebben te maken met stressklachten. In 2011 gaf 14 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zelfs aan (wel eens) burn-out verschijnselen te hebben en 13 procent van de beroepsbevolking valt uit door stress. Gemiddeld genomen duurt verzuim door een burn-out 189 werkdagen en bij 43 procent van de medewerkers duurde het verzuim langer dan drie maanden."

Wie is er bij betrokken?

"My Stress Coach is een initiatief van Sprink, een merk van Bouman GGZ. De app is ontwikkeld door The Mobile Company."