Gespot

*Openmargin: Markeer je eBook

0

Met *openmargin maak je markeringen in je eBook en deel je deze makkelijk met andere lezers: de open marge. Door lezers van hetzelfde boek samen te brengen in de open marge ontstaat er een scala aan perspectieven. In gesprek met Ruth Koppenol.

Wat is het?

“Al eeuwenlang maken lezers hun boek eigen door lievelingspassages te markeren en daar in de marge een notitie aan toe te voegen. Wanneer een eBook een *openmargin krijgt, wordt de marge een publieke omgeving. Daardoor kunnen de lezers van hetzelfde boek elkaars notities inzien.”

Waarom dit initiatief?

“De meerwaarde van *openmargin is gelegen in de open benadering van de marge. Wij sluiten geen mensen uit, want de publieke omgeving kan door iedereen betreden worden.*openmargin voorziet in de marge, daar waar het dialoog zich bevindt. Wij starten vanuit de individuele lezer die haar stem laat horen in de marge. Door lezers van hetzelfde boek samen te brengen in de open marge ontstaat er een scala aan perspectieven. Deze verschillende perspectieven kunnen naast elkaar bestaan.”

Hoe werkt het?

“De iPad app van *openmargin beschikt over een leesomgeving waar de lezer ongestoord zijn boek leest en passages markeert. Door vervolgens op een passage te tikken, betreedt de lezer de openmargin, waar hij een notitie achterlaat en de ideeën van anderen verkent. De conversaties die hieruit voortvloeien zijn gebaseerd op een inhoudelijke ‘klik’, waardoor *openmargin hét platform is om geestverwanten te ontmoeten.”

 

Wat zijn de facts?

“Sinds 28 april zijn we live en we hebben inmiddels meer dan 500 aanmeldingen binnen gekregen. De demo van *openmargin is sinds de lancering meer dan 800 keer bekeken op YouTube.”

Wie is betrokken?

“Het kernteam van *openmargin bestaat uit: Marc Köhlbrugge, Joep Kuijper en Ruth Koppenol (ik). De technische ontwikkeling doen wij in samenwerking met Martijn Walraven.

De betrokkenheid bij deze beweging blijkt uit de toezeggingen van vooruitlopende uitgevers. Zo hebben Maven Publishing, Eburon, new shoes today en het Amerikaanse Ebookling een aantal van hun boeken gratis beschikbaar gesteld voor *openmargin gebruikers. Deze zijn direct beschikbaar na het downloaden van de applicatie.”