Gespot

Oranjetwittert.nl: Live Twitterstreams van EK-wedstrijden

0

OranjeTwittert.nl verzamelt voetbalnieuws over het EK 2012 en de Eredivisie Live uit verschillende bronnen. Hierbij biedt de website live Twitterstreams aan. Cees van Dongen, betrokken bij de ontwikkeling van de website, vertelt.

Wat is OranjeTwittert.nl?

OranjeTwittert.nl is hét voetbal-Twitterportaal van Nederland. OranjeTwittert.nl richt zich op zowel de Nederlandse Eredivisie als op het Nederlands elftal. De site verzamelt voortdurend nieuws uit tal van bronnen. Wat ons onderscheidt van honderden andere voetbalsites zijn onze live Twitterstreams. Van iedere Eredivisiewedstrijd en alle 31 wedstrijden op het EK van 2012 tonen we de live tweets. Bezoekers kunnen tijdens een wedstrijd direct vanaf dezelfde pagina mee-tweeten. Tevens kan de bezoeker een Eredivisieclub selecteren, tweets van de actuele wedstrijd van de club volgen, het laatste clubnieuws lezen of doorklikken naar social mediaprofielen van hun favoriete club.

Voor het EK 2012 hebben we, naast streams van alle 31 wedstrijden, een gratis EK-webapp, polls, een nieuwsbrief, een EK-poule en een tweetal webshops waarbij onze ‘Cult shirts’ met portretten van Nederlandse (oud) internationals bijzonder zijn. In de aanloop naar het EK geven we 10 boeken weg en tijdens het EK organiseren we weer onze ‘TweetGames’ waarmee leuke prijzen te winnen zijn.”

Waarom dit initiatief?

“Twitter is enorm populair onder voetbalfans. Niet alleen bij grote toernooien als een EK of WK maar ook bij de wekelijkse Eredivisiewedstrijden. Voor zover wij weten is er geen site in Nederland die op deze manier het volgen van tweets bij voetbalwedstrijden en het mee-tweeten zo eenvoudig maakt en op deze manier aanbiedt. Vanwege het succes hebben we onlangs de site geheel vernieuwd. Via OranjeTwittert.nl heeft de voetbalfan nu altijd het nieuws, programma’s en de livestreams binnen handbereik. Niet alleen achter de PC, maar ook via tablet en telefoon op de bank.”

Hoe werkt OranjeTwittert.nl?

“Bij iedere voetbalwedstrijd worden hashtags gebruikt. Wij verzamelen tweets van een of meerdere hashtags of Twitter accounts. Hierbij worden bijvoorbeeld de retweets verwijderd en spamaccounts geblokkeerd. Op de streampagina kan men alle tweets volgen en na het connecten met Twitter direct zelf tweets versturen. Op de site verzamelen we voortdurend voetbalnieuws en staan altijd de actuele wedstrijden en het programma klaar. Zowel van de Eredivisie als van het EK klaar. De gebruiker kan eenvoudig doorklikken naar livestreams van zowel een wedstrijd als een Eredivisieclub.”

 

Wat zijn de facts?

“Twee weken voor het WK in 2010 zijn we gestart met het tonen van ‘statische’ tweets. Ondanks de zeer korte aanlooptijd mochten we 40.000 bezoekers ontvangen en kregen we veel positieve reacties. Afgelopen seizoen zijn we begonnen met de Eredivisiestreams via onze site TwitterStreams.nl. Ook dit was een succes met iedere week een stijgend aantal bezoekers. Dit heeft ons doen besluiten één ‘voetbal-Twitterportaal’ te maken: OranjeTwittert.nl. Op Twitter hebben we nu meer dan 3000 volgers.

Om de kosten te dekken maken we gebruik van enkele Google Ads, maar reclame voor onze eigen sites en ons eigen boek zijn op dit moment van meer belang. Voor bedrijven bieden we ‘branded EK 2012-streams’ aan die gebruikt kunnen worden om tijdens het EK 2012 alle tweets, live, in hun horecagelegenheid via TV’s of beamer te tonen. Deze streams zijn uiteraard geheel in de stijl van de website van het bedrijf of de horecagelegenheid.”

Wie is er betrokken bij OranjeTwittert.nl?

OranjeTwittert.nl is een initiatief van het bedrijf mySocialNetwork waar Sjoukje van der Meer, Jos Jaspers en ik, Cees van Dongen, ons bezig houden met sociale media. Onze gratis EK 2012-webapp hebben we ingericht in samenwerking met Twoppy.”