Gespot

OV Butler: Geld terugvragen bij vertraging

0

De OV Butler iPhone app vraagt je geld terug als je bent vergeten uit te checken of vertraging hebt in het openbaar vervoer. Jelle Prins, betrokken bij de ontwikkeling van de app, vertelt. 

Wat is OV Butler?

“Het claimproces bij een vergeten checkout of bij vertraging is bij de verschillende vervoerders binnen het OV vaak erg complex. Veel mensen laten hierdoor geld liggen. De OV Butler iPhone app helpt je met het terugvragen van geld als je bent vergeten uit te checken met je OV-chipkaart of als de NS weer eens vertraging heeft.”

Waarom dit initiatief?

“Veel mensen laten onnodig geld liggen. Met deze app hopen we in eerste instantie het reisgemak te vergroten. Daarnaast willen we de data die gegenereerd worden met de OV-chipkaart en de logbestanden van de reizen met het OV graag tot onze beschikking krijgen. Door deze data te analyseren hopen we onder andere inzicht te krijgen in hoe Nederland reist, welke treinen overvol zitten en waar de uitcheckpalen verkeerd staan opgesteld. Uiteindelijk hopen we hiermee het openbaar vervoer in Nederland te kunnen verbeteren.”

Hoe werkt het?

“De gebruiker logt in met zijn account van OV-chipkaart, een account is vereist. Vervolgens halen we zijn laatste reizen op en geven we deze samen met het saldo van de ov-chipkaart overzichtelijk weer. De gebruiker kan een reis selecteren en aangeven dat hij daar vertraging had of is vergeten om uit te checken. Na het invullen van de benodigde gegevens zorgt OV Butler ervoor dat de claim bij de betreffende vervoerder komt. OV Butler gaat, zoals het een goede butler betaamt, zeer zorgvuldig met de gegevens om. De inloggegevens worden enkel lokaal op de telefoon opgeslagen. De reisdata worden geanonimiseerd en de claims met persoonlijke informatie, zoals adresgegevens, worden nadat deze aan de vervoersbedrijven zijn overgedragen vernietigd.”

 

Wat zijn de facts?

“De iPhone app haalde in de eerste dagen direct de download top 10 en in de eerste 2 dagen na de lancering werden er al honderden claims ingediend. Dit aantal blijft dagelijks sterk stijgen.”

Wie is er betrokken?

“De applicatie is een initiatief van Moop Mobility en partners.”