Gespot

Polarsteps: Op reis? Laat je route & reisstatistieken automatisch vastleggen

0

De Nederlandse start-up Polarsteps heeft de betaversie van hun iPhone-app en website gelanceerd. Met Polarsteps kunnen reizigers automatisch hun route bijhouden en delen met vrienden en familie. Koen Droste, mede-oprichter van Polarsteps, vertelt.

Wat is het?

“De route wordt zodra er een internetverbinding beschikbaar is automatisch bijgewerkt op de interactieve wereldkaart van de reiziger, inclusief toffe statistieken zoals de totale afstand en de duur van de trip. De reis kan bovendien realtime gedeeld worden met vrienden en familie thuis.”

Waarom dit initiatief?

“Mijn mede-oprichter Niek Bokkers bedacht het eerste prototype. Hij kwam ermee door zijn eigen behoefte aan een reislog waarmee je eenvoudig de mensen thuis up-to-date kunt houden, die er ook nog eens mooi uitziet. Hij bouwde het eerste prototype enkele jaren geleden, toen hij een zeilreis maakte van Europa naar de Carribbean en een stukje software schreef om live zijn locatie te kunnen delen.

Volgende prototypes werden getest tijdens een reis van Nederland naar Zuid-Afrika op de motor, en van Nederland naar Mongolië in een Jeep Cherokee. Op basis van zijn ervaringen met die testversies, ontwikkelden we de huidige app.”

Hoe werkt het?

“Nadat je als reiziger een trip hebt aangemaakt in de app, wordt de route die je aflegt tijdens deze reis automatisch bijgehouden. De app laat een spoor van ‘steps’ achter op plekken waar je geweest bent. Zelf kun je vervolgens foto’s en tekstupdates toevoegen aan die steps, en je reisstatistieken bekijken. Zodra je een internetverbinding hebt, wordt dit alles automatisch bijgewerkt op je persoonlijke wereldkaart op de website, waar vrienden en familie je kunnen volgen. Indien gewenst kun je je privacy ook zo aanpassen dat trips alleen voor jezelf te zien zijn. Een voorbeeld van hoe zo’n reis er uit komt te zien, kun je hier bekijken: “Van Amsterdam naar Cape Town op een motor”.

Voor het bepalen van de locatie van de reiziger maken we gebruik van telefoonmasten en wifi-punten om hem/haar heen, in plaats van GPS. Dit is iets minder precies dan GPS, maar heeft als grote voordeel dat het nauwelijks batterij verbruikt. Daarnaast werkt de app hierdoor ook op momenten dat er geen internetverbinding beschikbaar is. Zo kun je als reiziger op elk gewenst moment je route updaten.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Onze betaversie is nog maar sinds april live, maar we hebben nu al duizenden downloads en tienduizenden updates. We zijn druk bezig om op basis van de eerste feedback van gebruikers verbeteringen door te voeren, en daarna hopen we nog veel harder te gaan groeien. Voor nu ligt de focus op het doorontwikkelen van de betaversie van de app en website. Er is ook een Apple Watch-app van Polarsteps beschikbaar, en een Android-app wordt eind 2015 verwacht.

Zodra we voldoende gebruikers hebben willen we diverse businessmodellen implementeren, waaronder een routeplanner met boekingsmogelijkheden, een premium model voor reisorganisaties en de mogelijkheid om je route als geprint fotoalbum te bestellen.”

Wie is er bij betrokken?

“Polarsteps wordt gebouwd door enkele enthousiaste avonturiers met liefde voor reizen, design en code. Voorheen werkten zij onder andere bij Google, Hyves, Upcoming, Philips en TMG. Het team bestaat uit Max Neustadt (CTO), Niek Bokkers (creative), Job Harmsen (UI/UX), Paco Gomez (frontend development) en mij, Koen Droste (CEO).”