Gespot

PolitiekenTwitter: Voor alle tweets van politici

0


PolitiekenTwitter
laat alle tweets zien van politici die op twitter voorbij komen. Zo weet je – zelfs als je geen twitter hebt – toch wat ze daarop melden. Handig rond verkiezingstijd.  In gesprek met Jos Jaspers.

Wat is het?

“
PolitiekenTwitter is een onafhankelijk, politiek neutraal initiatief dat een bijdrage levert aan het dichten van de kloof tussen burger en politiek. Met het in kaart brengen van het Nederlands politieke Twitterlandschap proberen wij deze kloof te verkleinen en de politiek transparanter te maken. PolitiekenTwitter verzamelt  tweets van lokale, landelijke, regionale en Europese politici. Daarnaast worden ook tweets van oud politici, politieke journalistiek en de politieke media gevolgd. Door het verzamelen, rubriceren en aanbieden van tweets proberen wij burgers meer inzicht geven in de politiek van Nederland en de relaties tussen politiek en media.

Het team van PolitiekenTwitter.nl deelt met regelmaat interessante artikelen die het gehele politieke spectrum bestrijken. Ook kun je zelf een bijdrage publiceren. Bij belangrijke gebeurtenissen doen we rechtstreeks verslag via Twitter. Zo waren we aanwezig bij het CDA congres in november en het Groen Links congres van begin februari.”

Waarom dit initiatief?

“
Politici lijken sinds de gemeenteraads- en landelijke verkiezingen in 2010 massaal Twitter ontdekt te hebben. Ook de politieke journalistiek is zeer actief op Twitter. Echter, het merendeel van de mensen gebruikt geen Twitter. Door tweets op een website te verzamelen kunnen ook mensen die geen Twitter gebruiken, op de hoogte blijven van wat er zich op Twitter afspeelt.
PolitiekenTwitter is neutraal. Zo proberen wij bij te dragen aan meer transparantie in de Nederlandse politiek en een betere verstandhouding tussen burger en politiek. Via de site kun je eenvoudig politici volgen, met hen in contact komen en reageren op Twitter berichten.”

Hoe werkt het?

“
Via het Twitter account @PolitiekeTweet volgen wij politici, politieke partijen, politiek journalisten en de media. De verzamelde tweets worden in categorien (partijen, media, journalistiek, nieuws) ingedeeld. Op deze tweets kan men reageren, deze retweeten of delen via andere sociale netwerken. Daarnaast kunnen bezoekers zelf eenvoudig links naar politieke artikelen via de site delen, deze links worden verspreid via @PartijPolitiek.

Natuurlijk zijn we dagelijks bezig met verbeteringen en uitbreidingen. Onlangs is de eerste ‘politiek neutrale WebShop in Nederland’ geopend met daarin meer dan 230 artikelen. Bezoekers kunnen een slogan tweeten naar @PolitiekeShop waarna het team een shirt maakt en in de WebShop plaatst. Om het nog leuker en interessanter te maken presenteren we binnenkort een nieuwe rubriek: ‘’10 vragen aan…’’ met korte interviews met politici en media.”

 

Wat zijn de facts?

“PolitiekenTwitter werd in juni 2010 gelanceerd. Op dit moment worden tweets van meer dan 700 politici en journalisten getoond en melden dagelijks nieuwe politici zich aan. We hebben 290.000 tweets getoond en meer dan 95.000 unieke bezoekers ontvangen. In de aanloop naar de Provinciale Statenkiezingen stijgt de populariteit van de site met de dag. Daarnaast hebben we een  partijoverschrijdende Politieke Agenda met meer dan 100 politieke evenementen. Primair doel is om de politiek transparanter te maken en de burger meer bij de politiek te betrekken. Om kosten te dekken maken we gebruik van de gebruikelijke ads via enkele affiliates en de Politieke WebShop. Leuk nieuwtje: we zijn uitgenodigd om plaats te nemen in het jurypanel van de Beste Webpoliticus 2011.”

Wie is betrokken?

PolitiekenTwitter is een initiatief van mySocialNetwork; een klein team met veel internationale ervaring op het gebied van websites en social media. PolitiekenTwitter is ontstaan uit een eerder initiatief Twipper.nl en verder doorontwikkeld voor workT.nl, de grootste Twitter vacaturebank van Nederland. Er wordt momenteel met drie mensen gewerkt aan PolitiekenTwitter; Cees van Dongen houdt zich bezig met de techniek, Sjoukje van der Meer en ik (Jos Jaspers) met de content.”