Gespot

Prinsjesdag app: Al het papierwerk en handige informatie overzichtelijk digitaal

0

Dit jaar is er voor het eerst een speciale Prinsjesdag app. Het is een gratis app, beschikbaar voor zowel Apple als Android tablets. De dagen voorafgaand aan Prinsjesdag biedt de app veel achtergrondinformatie, compleet met mooie foto’s en video’s. Zodra de Miljoenennota en alle andere begrotingsstukken aan de Tweede Kamer zijn aangeboden, zijn ook die stukken via de app te lezen. Olivier van Arkel, Commercieel directeur bij Sharewire, vertelt over de app.

Wat is de Prinsjesdag app?

“De Prinsjesdag app biedt allerlei informatie. Gebruikers kunnen voorafgaand aan Prinsjesdag bijvoorbeeld de rijtoer bekijken via Google Maps, video’s over de noodzaak van gezonde overheidsfinanciën, foto’s, het kabinet en de begrotingskalender. In de app is een klok te zien waarop wordt afgeteld naar het moment waarop de miljoenennota wordt aangeboden door Minister de Jager. Op 18 september om 15.15 zullen de ook de Prinsjesdagstukken en de Miljoenennota worden opgenomen in de app.”

 

Waarom dit initiatief?

“De app past in het streven van de Rijksoverheid om digitaal te werken. Daarnaast is de app bedoeld om de betrokkenheid van burgers bij de overheidsfinanciën te vergroten.”

Hoe werkt de Prinsjesdag app?

“In de app kun je eenvoudig navigeren binnen de beschikbare informatie. Na openbaarmaking op Prinsjesdag kun je ook alle Prinsjesdagstukken raadplegen en door het selecteren van artikelen een eigen versie van de Miljoenennota samenstellen.”

 

Wat zijn de facts?

“De app is een initiatief van het Ministerie van Financiën om ‘de papieren overheid’ terug te dringen. Daarnaast past de app natuurlijk heel goed bij een transparante overheid waar informatie gemakkelijk en direct beschikbaar is. De doelgroepen van de app zijn journalisten en beleidsmakers, maar natuurlijk ook de gewone burgers die geïnteresseerd zijn in de miljoenennota en in de officiële handeling.”

Wie is er betrokken bij de Prinsjesdag app?

“Vanuit het Ministerie van Financiën was Jos Vermeij betrokken als de sr. communicatieadviseur. Het concept, design en realisatie is uitgevoerd door Sharewire. Eveneens zal Sharewire ondersteunen bij de marketing van de app (Apple en Android) door middel van een mobile marketingcampagne.Vanuit Sharewire was het projectmanagement in handen van Rik van der Kroon