Gespot

Qfly: Tickets zoeken op prijs:

0

Wat wil je maximaal uitgeven aan je vliegticket? Een gesprek met Joris Machielse over Qfly.

Wat doet de site?

“Qfly is een zoekmachine voor low-cost vliegtickets. Het is de eerste zoekmachine waarbij je geen bestemming hoeft in te vullen, en dus puur op prijs kunt zoeken. Je geeft aan hoeveel je maximaal wilt uitgeven en wanneer je ongeveer wilt reizen. De site presenteert alle prijzen dan op een interactief Google Maps kaartje.”

Waarom deze site?

“Het was altijd heel erg veel werk om de tickets van de prijsvechter-maatschappijen te vergelijken. De hoeveelheid werk was al helemaal frustrerend als je plannen nog flexibel zijn, en je bijvoorbeeld een willekeurig weekend in mei naar Barcelona wilt. Dan moest je voor elk weekend apart de prijzen gaan checken.

Aanvankelijk hadden we dus als uitgangspunt om een site te maken waarmee je heel flexibel kunt zoeken. Dat wil zeggen: in één keer alle weekends van een maand vergelijken en ook meteen alternatieve routes in die vergelijking mee te nemen. Op die manier zou je dus snel kunnen uitvogelen welk weekend in mei je het beste kunt vliegen, en vanaf welke luchthaven. Toen we die site aan het bouwen waren en ik er mensen over vertelde, kreeg ik vaak de vraag “maar kan ik dan ook gewoon alleen een bedrag invullen?” (dus geen bestemming maar alleen een prijs). “The rest is history”, zou ik bijna willen zeggen.”

Hoe werkt de site?

“De voorkant werkt heel simpel: je vult in vanaf welke luchthavens je ongeveer wilt reizen (dus inclusief luchthavens binnen bijvoorbeeld 150 kilometer). Dan geef je óf aan hoeveel je maximaal wilt besteden, óf waar je naar toe wilt. Tot slot vul je in wanneer je (ongeveer) wilt vertrekken en hoe lang je wilt blijven. Qfly doorzoekt dan alle tickets. Je kunt de resultaten op een kaartje vergelijken en de resultaten verder filteren; bijvoorbeeld op vertrektijd, specifieke luchthavens of maatschappijen. Onze boek-links verwijzen direct door naar de website van de maatschappij.

Aan de achterkant hebben we speciale robots ontwikkeld, die zelfstandig de prijzen van de websites van alle low-cost maatschappijen verzamelen. Die robots vullen (honderd) duizenden keren de zoekformulieren op die websites in om de prijzen te kunnen inzien, zodat onze gebruikers dat niet meer allemaal met de hand hoeven te doen.”

 

Wat zijn de facts?

“Op dit moment houden we de prijzen bij van ruim 15,3 miljoen tickets. Een week geleden hebben we de Nederlandse site officieel gelanceerd. Sindsdien is er al 10 duizend keer gezocht.”

Wie maakt de site?

Qfly en het prijs-systeem in haar huidige vorm hebben we helemaal zelf ontwikkeld. Er hebben vijf of zes programmeurs aan gewerkt de afgelopen jaren.”