Gespot

Qohz: De community kunstgalerie

0

Op qohz wandel je online door een ‘community-driven’ kunstgalerie. Hier kan iedere beeldmaker werk toevoegen aan de galerie. Initiatiefnemer en fotograaf Jasper van der Meij legt uit hoe dit concept precies werkt.

Wat is het?

“Qohz is een ‘community-driven’ kunstgalerie. Het bijzondere aan de galerie is het open karakter. Iedere beeldmaker (fotograaf, illustrator, schilder) kan werk toevoegen aan de galerie. Consumenten hebben hierdoor een ruime keuze, en beeldmakers hebben een plek om hun werk onder de aandacht te brengen. Het werk van de beeldmakers wordt niet alleen in de galerie op qohz getoond, maar ook in een eigen shop. In deze shop wordt alleen het eigen werk getoond en is hierdoor perfect als toevoeging op de eigen site te gebruiken.”

Waarom dit initiatief?

“Qohz komt voort uit ‘een eigen jeuk’. Al meer dan zes jaar hou ik een photoblog bij waarbij ik elke dag een foto plaats. Via deze site verkoop ik af en toe wat werk. Zo’n afhandeling van een bestelling is altijd een uitdaging. Ik ben toen gaan kijken naar sites waar ik dit kon uitbesteden en kwam erachter dat die er niet zijn. Na gesprekken met andere fotografen werd dit probleem al snel erkent.”

Hoe werkt het?

“Voor consumenten is het makkelijk door de site navigeren door te zoeken op categorie, stijl en zelfs kleur. We hebben ook een wereldkaart om makkelijk werk uit een bepaalde regio of plaats te vinden. Heb je een werk gevonden dan kun je deze ophangen in drie verschillende woonkamers om een idee te krijgen. Als je het werk gaat bestellen geef je aan op welk materiaal en in welke maat je het wilt hebben. Compleet gepersonaliseerd dus.

 

Beeldmakers kunnen zichzelf aanmelden en direct hun werk uploaden. We vragen geen bijdrage, als er iets verkocht wordt dan vragen wij een marge van 15% als commissie.”

Wat zijn de facts?

“We zijn nog maar net live, maar hebben een bèta periode achter de rug. We hebben nu honderd beeldmakers die bij elkaar duizend beelden hebben toegevoegd. Tijdens de bèta periode hebben we veel functionaliteiten toegevoegd op basis van de feedback. Een voorbeeld hiervan zijn de shops op een persoonlijke url.”

Wie is betrokken?

“Toen ik op het idee voor qohz kwam, heb ik dat direct met mijn vriendin en twee vrienden gedeeld. Met zijn vieren zijn we aan de slag gegaan. Eén van ons is verantwoordelijk voor de techniek, de andere voor de contacten met leveranciers en online marketing. Samen met mijn vriendin zijn het ontwerp en de teksten tot stand gekomen. Met elkaar vormen we een goed team.”