Gespot

Ritmeister iPhone app: zelflerende stopwatch als ritregistratie

0

De Ritmeister is een iPhone app waarmee je een ritregistratie kunt bijhouden, bijvoorbeeld voor de belasting of om te declareren aan je baas. Nico Jansen, de ontwikkelaar van de Ritmeister, vertelt over de app.

Wat is Ritmeister?

“Met de RitMeister kunnen gebruikers op hun iPhone snel en eenvoudig hun ritregistratie bijhouden. Het maakt niet uit of je een auto van de zaak hebt of een privéauto. De app kan onder andere gebruikt worden voor mensen, die om belastingtechnische redenenen een ritregistratie moeten voeren. De app is ook geschikt voor iedereen die bepaalde ritten kunnen declareren of factureren.”

Waarom dit initiatief?

“Ik voer zelf een ritregistratie. Alle apps die ik in de App store tegenkwam waren te beperkt in functionaliteit of veel te ingewikkeld in het gebruik. Ook vond ik mijn ritregistratie te privacygevoelig om op het internet te zetten. De meeste apps waren gekoppeld aan een website, waar de gegevens werden bewaard.

Dit initiatief is uniek omdat het eenvoudig is in gebruik, terwijl de functionaliteit toch uitgebreid is. We hebben het opgelost door de app zelflerend te maken: je kunt de app onder andere leren wat privé of zakelijk is of welk kostenplaats gebruikt moet worden. Doordat alles op de iPhone wordt bewaard, is het niet nodig om een abonnement af te sluiten of om je ergens op een website aan te melden. Voor diegene die liever zijn gegevens op het internet wil opslaan (in de vorm van een backup) hebben wij een iCloud-variant gemaakt. De standaard iCloud-functionaliteit van Apple zorgt er dan voor dat deze gegevens automatisch gebackupt en gesynchroniseerd worden met bijvoorbeeld je iPad.”

Hoe werkt Ritmeister?

“Je kunt alleen een rit registreren als je ook echt een rit maakt. De RitMeister werkt als een stopwatch. Stap in je auto en ga in de RitMeister naar Start/Stop. Druk op de ‘Start’. Begin met rijden naar je bestemming. Als je op de plaats van bestemming bent gestopt, kun je op ‘Stop’ drukken. Controleer de kilometerstand van je auto en bevestig deze door op ‘Stop’ te drukken. De timer loopt, er wordt een ‘Finish’ vlag getoond en ‘Stop’ is weer veranderd in ‘Start’. Zie voor meer informatie de video.”

 

Wat zijn de facts?

De RitMeister is nog niet zo goed te vinden in de AppStore. Bij het indienen hadden we eigenlijk een goede keyword analyse moeten doen. Er is inmiddels een update met betere keywords bij de AppStore ingediend. Naast betere keywords bevat de update ook een uitbreiding op het dashboard met kostenplaatsen.

We hadden ons in eerste instantie gericht op de Nederlandse markt en verwachtten dat de goedkopere RitMeister het meeste aan zou slaan. Tot onze verbazing kwamen de meeste downloads voor RitCloud en dan ook nog eens uit de Amerikaanse en Engelse markt. Het achterliggende businessmodel is eigelijk heel simpel: you get what you buy. Dus gewoon een éénmalige prijs (€ 5,49) en geen abonnementsvorm.”

Wie is er betrokken bij Ritmeister?

“De RitMeister iPhone app en alles eromheen is ontwikkeld en uitgevoerd door mijzelf, Nico Jansen van niApps.com.”