Gespot

Roamy-app: Bepaal zelf het dataverkeer per app

0

Na een bezoek aan het buitenland kan je soms na terugkomst geconfronteerd worden met onverwacht (hoge) roaming-kosten. Met Roamy kun je deze kosten voorkomen. Remesh Gajadin, initiatiefnemer van Roamy, vertelt.

 

Wat is het?

“Veel apps op je smartphone slurpen stiekem heel wat MB’s van een databundel, zonder dat je het in de gaten hebt. Op de achtergrond wordt vaak allerlei data gedownload, voor bijvoorbeeld checken op nieuwe e-mail, Facebook-, Instagram-, Twitter- en app-updates. Dit kan de kosten voor datagebruik in het buitenland tot grote hoogtes laten stijgen. Roamy is ontwikkeld om verrassingen door hoge facturen voor mobiel dataverkeer te voorkomen. Met de app kun je zelf bepalen voor welke applicaties dataverkeer is toegestaan.”

Waarom dit initiatief?

“Als fervent reiziger ergerde ik me altijd aan de hoge roaming-kosten. Bij een goede verbinding downloadt een gemiddelde smartphone rond de tien MB aan data binnen tien minuten. Ik wilde een app bedenken om hier iets aan te veranderen en ben met een team van ontwikkelaars aan de slag gegaan om Roamy te bouwen. Deze app is momenteel uniek in zijn soort en is wereldwijd te gebruiken.”

Hoe werkt het?

“Na het opstarten kun je de apps selecteren die je ook in het buitenland wilt gebruiken, waar hogere roaming-tarieven van toepassing zijn. Alle andere apps worden automatisch geblokkeerd. Het is ook mogelijk om per app een datalimiet in te stellen. Is de limiet voor die app bereikt, dan schakelt Roamy automatisch de internettoegang voor de app uit.

Door bijvoorbeeld voor contact met thuis alleen specifieke apps te gebruiken die weinig data nodig hebben en alle andere apps te deactiveren, kun je aanzienlijk kosten besparen. Zo heeft Whatsapp al aan 1MB genoeg om ruim 150 tekstberichten te versturen. Je kunt ook kiezen voor een globaal limiet; hierbij is het niet nodig om individuele apps te blokkeren. Alle apps hebben in deze optie toegang tot internet, totdat de limiet bereikt is.”

Accepteer cookies

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Roamy is in april 2014 gelanceerd en is inmiddels door enkele duizenden gebruikers in gebruik genomen. De app is de eerste twee weken gratis te gebruiken en kun je daarna voor 1,99 euro voorzien van een upgrade zodat de app de volledige functionaliteit blijft behouden.”

Wie is er bij betrokken?

“De app is ontwikkeld door Simple Solutions.