Gespot

Rooming: Beste Facebookmatch tussen huurders en verhuurders

0

Rooming.nl is een woning-(ver)huurplatform waar vraag en aanbod elkaar ontmoeten onder het sociale toeziend oog van Facebook. Het doel is het (ver)huren van woningen betrouwbaarder en transparanter te maken. Jaap van Nes, mede-oprichter van Rooming, vertelt.

Wat is het?

"Rooming is een woningplatform waarop huurders en verhuurders kunnen zien met wie ze te maken hebben en of ze gezamenlijke vrienden hebben. Of, handig in het geval van huisgenoten, ze wellicht dezelfde interesses delen."

Waarom dit initiatief?

"Als je een huurwoning zoekt waren er eerst eigenlijk maar twee mogelijkheden. Je kunt een makelaar inschakelen, maar dan betaal je vaak zeer hoge bemiddelingskosten van één of twee maanden huur. Of je kunt direct huren van de verhuurder via een site of advertentie, maar dan heb je geen idee wat voor persoon hier achter zit en is de betrouwbaarheid niet gewaarborgd. Niet zelden kom je dan terecht bij louche pandjesbazen en oplichting komt ook steeds vaker voor. Door huurder en verhuurder een gezicht te geven via Facebook, wordt dit probleem vermeden De kans dat een huurder voor een deur staat met een nepsleutel of dat een verhuurder blijft zitten met een beschadigde woning, is zo een stuk kleiner."

Hoe werkt het?

"Het concept werkt simpel maar doeltreffend. Woningzoekenden vullen bij het aanmelden hun woonwensen in en maken een koppeling met Facebook. Van de verhuurders zien ze wel profielinformatie, maar geen exacte persoonsgegevens. Verhuurders hebben wel volledige inzage in de profielen en kunnen op het dashboard direct zien met wie ze te maken hebben en of ze gezamenlijke vrienden hebben. Zo krijgt de huurmarkt een gezicht en neemt de betrouwbaarheid toe. Door het handzame dashboard houden verhuurders gemakkelijk overzicht op alle reacties, en kunnen zij zonder tussenkomst van een makelaar de ideale huurder voor hun woning vinden."

Wat zijn de belangrijkste facts?

"Het aanbod aan woningen is breed, van studentenkamer tot compleet huis. Doordat er in een vroeg stadium al een samenwerking aangegaan is met online uitzendbureau StudentenWerk, waar bijna 90% van alle studenten staat ingeschreven, wordt het grootste gedeelte van ‘kamerzoekend’ Nederland bereikt. Ook wordt er geprofiteerd van de krapte op de huizenmarkt. Steeds meer huiseigenaren kiezen ervoor om hun tweede huis te verhuren omdat de verkoop maar niet wil lukken. Rooming speelt in op deze behoefte door de diensten van de makelaar binnen handbereik te brengen van particuliere verhuurders.

Voor verhuurders is Rooming helemaal gratis. Huurders kunnen reageren op woningen door reactietegoed aan te schaffen in de vorm van een week (€9,95), maand (€14,95) of 2-maanden abonnement (€19,95). Met een abonnement kun je onbeperkt reageren op alle woningen op Rooming. Mocht je niet gelijk all-in willen gaan, dan is het ook mogelijk om slechts op één woning te reageren (€2,50)."

Wie is er bij betrokken?

"Rooming is een initiatief van Martijn Scheen (26) en ikzelf, Jaap van Nes (26). Wij leerden elkaar kennen tijdens de masterstudie Bedrijfskunde aan de VU en lanceerden samen in 2011 Stuvia, een marktplaats voor studiemateriaal. Voor Rooming gingen we een samenwerking aan met StudentenWerk."

Bron:   Rooming