Gespot

Schaatsen app: Alle schaats updates op je iPhone

0

De gratis Schaatsen iPhone App hoort bij het gelijknamige blad en houdt je volledig op de hoogte van het langebaanschaatsen dit seizoen. In gesprek met Ronald Hoeksma van QiQQER Mobile Innovators, een van de uitgevers van de app.

Wat is het?

“Schaatsen is de eerste iPhone applicatie voor actief en passief geïnteresseerden in het langebaanschaatsen. Zij vinden er de volledige wedstrijdkalender met alle data, ritten en bijna real time uitslagen. Daarnaast vind je er ook ‘rijderspaspoortjes’ met foto’s en gegevens en Twitterfeeds van de schaatsers.”

Waarom dit initiatief?

“Er bleek gek genoeg nog geen goede schaats app te zijn terwijl er toch zoveel liefhebbers in Nederland zijn. Een oude bekende van me, met wie we ik in een vorig leven Voetbal International Planet leven ingeblazen heb, kwam met het idee om een blad voor schaatsfans uit te geven met de toepasselijke titel ‘Schaatsen’. Ook daar bleek nog volop ruimte te zijn. We besloten meteen om voor een cross mediale uitgave te gaan. Dat hadden we eerder met succes samen gedaan, alleen heette het tien jaar geleden nog niet zo. Hij heeft veel kennis van sport en print. Wij van digitaal en mobiel. We zijn meteen aan de slag gegaan omdat we veel mogelijkheden zagen om ook andere uitgaven samen te doen en snel een eerste resultaat wilden hebben. En om met Richard Branson te spreken “…besides it’s going to be a lot of fun”. Dat leek ons alleen al genoeg reden om het te doen.

We hebben met diverse partijen gesproken over deelname, waaronder de KNSB en de officiële sponsoren in het schaatsen. Er is belangstelling maar het inpassen in de ontwikkelingen vergt wat denkwerk. Dat komt dus wellicht later. Voorlopig hebben we de lancering in eigen beheer gedaan, ondersteund met simpele middelen zoals YouTube.”

Accepteer cookies

Hoe werkt het?

“Het is eigenlijk heel simpel. De wedstrijdkalender voor 2010/2011 staat in de app. Je kunt tot ritniveau naar de details gaan en ziet tijdens de wedstrijden de tijden binnenlopen. De rijderspaspoortjes en vooral de Twitterfeeds geven de app een leuk en persoonlijk tintje. En je hoeft geen rit te missen dankzij de persoonlijke berichtenservice. De app vult zo het blad met daarin interviews, analyses en prachtige foto’s aan. In de toekomst zullen we meer data toevoegen en ook andere platforms ondersteunen.”

Wat zijn de facts?

“Dat is nog een beetje te vroeg om te zeggen. Het blad ligt nu ruim een week in de winkel en de app is een paar dagen live. De eerste paar honderd schaatsfans hebben de app inmiddels geïnstalleerd. Het businessmodel is heel simpel: we maken iets goeds en geven het gratis weg. Vervolgens kijken we of het bedrijfsleven wil bijdragen aan verbetering en meer bereik. Wij kunnen de ervaring weer goed gebruiken in onze uitgeverij en consultancy business.”

Wie is betrokken?

Schaatsen is een uitgave van Blue Flower Media en QiQQER Mobile Innovators. Het programmeerwerk werd verzorgd door Coding Dutchmen en de actuele gegevens komen van Infostrada Sports.”