Gespot

Send a Smile: Start je eigen wenskaartenwinkel

0

Of je nu een profit of non-profit organisatie bent, sportclub hebt, als designer, fotograaf, kunstenaar of illustrator werkt, of gewoon voor de lol. Bij Send a Smile krijg je de mogelijkheid om gratis een eigen wenskaartenwinkel te starten. In gesprek met Joris Rijpma over dit initiatief.

Wat is het?

“Send a Smile biedt de mogelijkheid om gratis een eigen wenskaartenwinkel te starten. Deze eigen kaartenwinkel is dan helemaal naar eigen inzicht in te richten, qua vormgeving en content, en biedt naast de inkomsten ook mogelijkheden om de wenskaarten als marketinginstrument of als portfolio in te zetten.

Daarnaast is Send a Smile een wenskaarten-community, met een volledig doorzoekbaar assortiment van duizenden wenskaarten. In de community kunnen wenskaarten worden gewaardeerd en voorzien van commentaar. Alle designers en shops kunnen via de community elkaars content gebruiken.”

Waarom dit initiatief?

“In opdracht van de tekenaar Toon van Driel hadden we een relatief eenvoudige kaartenwinkel gemaakt, hij wilde het zelf in beheer hebben en liever niet afhankelijk zijn van een collectiepagina als bijvoorbeeld een Greetz of Hallmark. Dit liep best goed en toen zijn we gaan brainstormen hoe we het idee verder konden uitwerken.

In Nederland is de online wenskaartenmarkt hyper-competitief, er zijn inmiddels al meer dan tachtig organisaties actief. Om goede volumes te halen moeten de bedrijven veel marketing en inspanningen leveren. Send a Smile draait het model om, de shop eigenaren verzorgen zelf de marketing binnen hun eigen omgeving of achterban. Zo bedient Send a Smile op termijn honderden niche-markten.”

Hoe werkt het?

“Op onze website kan iedereen een account aanmaken. Met een account kan je dan gratis jouw eigen kaartenwinkel activeren en inrichten. Send a Smile geeft daar -indien gewenst- hulp bij. Als je geen eigen winkel wil, maar alleen kaarten wil ontwerpen als designer kan dat ook, de wenskaarten zijn dan via de community beschikbaar voor de vele shops. Daarnaast kunnen uiteraard de consumenten in een paar duidelijke stappen het bestelproces doorlopen.”

Wat zijn de facts?

“We zijn na een pilotperiode van een paar maanden nu echt live sinds 15 oktober 2010. Er zitten nu rond de 5000 kaarten in de community. Er zijn ongeveer 90 winkels actief en ruim 150 winkels staan in de steigers om in de komende periode live te gaan. Het ontwikkelen van het systeem heeft veel tijd gekost, maar daarbij hebben we weinig problemen ondervonden.

Het businessmodel is volledig gebaseerd op de verkochte kaarten. De netto opbrengst per kaart wordt gedeeld tussen de designer van de kaart, de winkel waar de kaart is verkocht en Send a Smile. In veel gevallen is de winkeleigenaar dezelfde als de designer van de kaart. Op dit moment bereiden we een lancering in de VS voor.”

Wie is betrokken?

Send a Smile is een initiatief van Bitfactory, een Rotterdams webbureau. Directeuren Johannes Hartman, Mark Jongerius en Joris Rijpma hebben het bedacht en gefinancierd. Daarnaast zijn er vier medewerkers van Bitfactory actief bij dit project.”