Gespot

Service for Service: Ruilhandel voor zelfstandig ondernemers

0

Service for Service is een platform voor zelfstandige ondernemers, gericht op de onderlinge uitwisseling van diensten, kennis, vaardigheden en zakelijk netwerk. Met andere woorden, de terugkeer van de ruilhandel! Doel is om ondernemers op een leuke en informele manier met elkaar kennis te laten maken, zodat ze elkaar in deze moeilijke tijd kunnen helpen. Elmo van’t Schip en Kees da Silva, oprichters van het platform, vertellen.

Wat is het?

Ondernemers kunnen eenvoudig en gratis een profiel aanmaken op het platform. In dit profiel wordt aangegeven welke diensten deze ondernemer allemaal aanbiedt en waar hij wellicht naar opzoek is. Deze behoefte kan de gebruiker ook plaatsen op een post-it op ons prikbord. Dit prikbord is vergelijkbaar met die van de lokale supermarkt. Simpel, snel en een groot bereik. Mocht je een betrouwbare partner hebben gevonden is het heel eenvoudig om met elkaar te connecten (vriendschap te sluiten) en elkaars bedrijfs- en contactgegevens te zien.

Waarom dit initiatief?

Zelfstandige ondernemers hebben vaak hoge kosten en moeite hebben met het vinden van betrouwbare klanten en partners. Volgens de gegevens van de Kamer van Koophandel kent Nederland jaarlijks 120.000 startende ondernemers waarvan 80% niet meer bestaat na 3 jaar. Uit de publicatie van het CBS blijkt dat de werkloosheid in de maand oktober 2012 is opgelopen tot 6,8%, terwijl het aantal lopende WW-uitkeringen is opgelopen tot 310.000 mensen. Wij vonden het daarom tijd om ondernemers te helpen, door een efficiënter economisch model in te zetten, waar samenwerking belangrijker is dan alleen werken en vertrouwen belangrijker dan geld (ook wel The Sharing genoemd).

Hoe werkt het?

Een werknemer van een bedrijf hoeft zich niet met alle facetten bezig te houden zoals marketing, verzekeringen, administratie en social media. Daar zijn voor elke discipline experts aanwezig. Als ondernemer sta je er alleen voor. Wellicht kun je partners vinden, waarmee je diensten kan ruilen om elkaars zwakke plekken op te vullen. Ruilhandel klinkt voor een ondernemer in de eerste plaats niet aantrekkelijk, aangezien hij geld wil verdienen om de hypotheek te kunnen betalen. Wij denken echter dat een betrouwbaar netwerk de basis is van je succes. Zoals in de animatie naar voren komt, komen beide ondernemers sterker uit deze barterdeal.

Accepteer cookies

Wat zijn de belangrijkste facts?

Dit platform zit nog in de opstartfase. De website is 1,5 week geleden live gegaan en de eerste inschrijvingen druppelen al binnen. Er worden al oproepjes geplaatst en connecties gelegd. Aangezien dit concept voor ons als oprichters niet iets is waar we geld voor vragen, hebben we geen groot budget. We moeten het doen met free publicity en mond-tot-mond-reclame van mensen die deze dienst als nuttig ervaren. Verder is het initiatief ook genomen om het plezier in ondernemen terug te laten keren, door elkaar te helpen. De slogan 'zelfstandig ondernemen doe je niet alleen' sluit daar haarfijn op aan.

Wie is er bij betrokken?

Zoals eerder aangegeven zijn wij de twee oprichters (Elmo van 't Schip en Kees da Silva). Ook wij zagen in dat we andere ondernemers, met een andere achtergrond, nodig hadden om deze site te lanceren. We hebben een webdesigner ingeschakeld (Ralph van Krimpen van Thewebmaker.nl) die voor ons goedkoop een mooi platform heeft gebouwd, in ruil  daarvoor krijgt hij nu wat meer exposure voor zijn bedrijf als ondernemer van de maand.

Verder hebben we Koen Samson van Videobureau.nl ingeschakeld voor de animatie. Deze zelfstandig ondernemer had nog weinig animatiefilmpjes in zijn portfolio, maar was meteen erg enthousiast over het concept. Hij heeft dus aangeboden om dit filmpje relatief goedkoop te produceren om ervaring op te doen. Daarna hebben we deze video verspreid onder ons en zijn zakelijke netwerk. Zo zag iedereen dat Koen een kwalitatief goede animatie heeft gemaakt en leerde ze tegelijkertijd ons platform kennen. We kunnen dus wel stellen dat Service for Service is onstaan door elkaars krachten te benutten; wat wij uiteindelijk ook voor ogen hebben met onze leden.

Bron:   Service for Service  - Download