Gespot

Share2Start: Platform voor crowdfunding & -sourcing

0


Share2start
is een platform waar crowdsourcing en crowdfunding samenkomt. Share2start biedt ruimte voor ideeën en ondernemingen op het gebied van duurzaamheid, mobiliteit en het nieuwe werken. Jan Bouw vertelt.

Wat is het?

“Op Share2start komt de crowd bij elkaar om ideeën, geld én kennis uit te wisselen. Een combinatie van ‘crowdsourcing’ en ‘crowdfunding’; van idee naar onderneming op één platform. Iedereen kan op Share2start een idee aandragen. Maar iedereen kan ook een sharer zijn en al vanaf 25 euro investeren in een idee. Het platform fungeert dus als gateway naar succesvol en innovatief ondernemerschap en biedt bovendien een interessante investeringsmogelijkheid met kansen op hoog rendement.”

Waarom dit initiatief?

“Het huidige economische klimaat wordt gekenmerkt door terughoudendheid met investeringen in innovatieve ideeën. Om ondernemers te stimuleren innovatieve ideeën te blijven realiseren, is een extra manier van financiering nodig. Een die past bij het economische klimaat, maar ook bij de manier van werken van innovatieve starters. Share2start is opgericht door mijzelf en door Sjoerd van de Meerendonk. We hebben jarenlange ervaring bij diverse banken en financiële instellingen. Een ding werd ons meer dan duidelijk; innovatieve ondernemers hebben behoefte aan eenvoudige toegang tot geld én kennis. Daarnaast kunnen en willen deze ondernemers snel, transparant en samen werken.

 

Share2start helpt ondernemers – innovators – in drie fases (kennis, ontwikkelen, realiseren) met het realiseren van hun ideeën. Deze drie fases maken Share2start uniek. Want het gaat niet alleen om het uitwisselen van geld, maar ook om het uitwisselen van kennis én ervaring. Zo biedt Share2start de innovators toegang tot een uitgebreid kennisnetwerk. Bovendien verzorgt ze de hele juridische afhandeling die nodig is om het idee om te zetten in een commerciële onderneming. Omdat de gelden die via Share2start.com worden aangetrokken risicodragend zijn, zal het ook makkelijker zijn om aanvullende financieringen aan te trekken. Juist aan die combinatie is behoefte bij startende ondernemers.

Share2start biedt daarnaast aan investeerders –sharers- een veilig platform, waar ze zelf de aansprekende projecten kunnen kiezen om in te investeren. Door de grote betrokkenheid van sharers met de innovator, kunnen ze hun kennis inzetten om het idee te verrijken. Ze vergrote daarmee de toekomstige waarde van de onderneming. Door te investeren worden de sharers mede-eigenaar van de onderneming en profiteren dus van de toekomstige waardestijging.”

Hoe werkt het?

“Afhankelijk van hoe ver gevorderd het idee is, kiest de innovator de juiste fase om in te stappen:

  1. Kennis – Deel vragen en probleemstellingen over het idee met anderen
  2. Ontwikkelen – Test het idee in de praktijk via prototypes/bètaversie
  3. Realiseren – Zet je idee om in een commerciële onderneming of verkoop je idee

Share2start is een transparant en toegankelijk platform waar innovators in iedere fase samenwerken met investeerders – sharers – en leveranciers – facilitators. Iedereen kan een innovator zijn en een idee aandragen. Maar iedereen kan ook een sharer zijn en al vanaf 25 euro investeren in een idee. Je ontvangt dan participaties en wordt zo mede-eigenaar van de nieuwe onderneming. De facilitators bestaan uit een uitgebreid interdisciplinair netwerk van experts. Hierdoor kan de ondernemer op belangrijke kennisgebieden (financieel, juridisch, marketing, etc.) bijgestaan worden in zijn traject naar ondernemerschap. Door deze samenwerking worden ideeën geoptimaliseerd. Daarnaast is ook snel zicht op de commerciële haalbaarheid van een idee en kan het vervolgens direct gerealiseerd worden.”

Wat zijn de facts?

“We zijn op 31 mei 2011 live gegaan, dus zijn erg benieuwd naar de eerste cijfers. Op dit moment staan al twee ondernemers met hun idee op onze site. En we zijn in gesprek met enkele ondernemers die zich al hebben aangemeld. De focus zal de komende periode liggen op het aantrekken van zoveel mogelijk bezoekers met een open mind, die het leuk vinden om hun kennis te delen. Wij faciliteren het gehele proces van idee naar onderneming en ontvangen hiervoor van de innovator een percentage van de opgehaalde investering.”

Wie is betrokken?

“Share2start werkt samen met Kema; zij stelt haar testfaciliteiten en kennis over duurzame energie beschikbaar aan innovators, Stichting Jong Ondernemen; zij biedt toegang tot een groot bestand ondernemende studenten die zelf projecten kunnen uitvoeren en innovators kunnen ondersteunen, Telewerkforum en Movinnio; zij bieden de innovators toegang tot een gespecialiseerd kennisnetwerk, KVD; zij ondersteunt innovators bij het ontwikkelen van duurzame concepten, SustEnableForum; zij bieden innovators toegang tot kennis over duurzame innovaties en ondernemende coaches, JunoContent; zij heeft het share2start platform ontwikkeld en Team Academie; zij leveren innovators ondersteuning bij marketing door ondernemende studenten.”