Gespot

ShopWiki: Zoeken in het aanbod van webshops

0

Het juiste product voor de juiste prijs vinden. Een gesprek met Loes Cramers over ShopWiki.

Wat doet onze website?

“ShopWiki is een onafhankelijke vergelijkingssite voor webshops. Je kunt snel zoeken naar het juiste product tegen de beste prijs. ShopWiki onderscheidt zich van andere product zoekmachines door zijn webcrawl technologie. De webcrawler die we ontwikkelden is een geavanceerde software die het internet voortdurend scant op zoek naar winkels en daarbij automatisch de productinformatie van webshops verzamelt. Met deze technologie is ShopWiki in Nederland de enige die in staat is volledig onafhankelijk informatie te verzamelen over het productaanbod van webshops.”

Waarom deze site?

“Het begon allemaal met het avontuur op zoek naar een Engelse, rode telefooncel in New York. Geen enkele lokale winkel had dit product in zijn bestand, dus Dwight en Elliot gingen online op zoek naar de telefooncel via zoekmachines. Ze kwamen er toen achter dat de wereld van online productzoekmachines erg ontoereikend was. In plaats van de zoektocht op te geven, namen ze hun computers en zijn ze begonnen met het bouwen van ShopWiki. De telefooncel hebben ze trouwens dankzij ShopWiki gevonden en die staat nu als symbool in het kantoor in New York.”

Hoe werkt de site?

“De vergelijkingssite ShopWiki zoekt op een snelle manier naar het juiste product tegen de laagste prijs, waarna je het direct online kan kopen. ShopWiki neemt als enige vergelijkingssite alle webshops automatisch en onbetaald op. Hierdoor krijg je het meest uitgebreide en onafhankelijke aanbod van online producten.Voor informatie en inspiratie kun je terecht bij de shopgidsen op de site. De online shopgidsen geven je  gerichte informatie en helpen bij de aanschaf van een product. In totaal heeft ShopWiki op dit moment 248 shopgidsen.”

 

Wat zijn de facts?

“Kort na de start in Nederland heeft onze unieke webcrawler al twaalfduizend webshops en negen miljoen producten verzameld. ShopWiki ontvangt dagelijks al ruim 20.000 unieke bezoekers.”

Wie maakt de site?

ShopWiki is in 2005 opgericht door Kevin Ryan, Dwight Merriman en Eliot Horowitz, executives van het succesvolle ‘Doubleclick’ dat in 2008 door Google werd overgenomen. De eerste ShopWiki startte in de VS, na Groot-Brittannië zijn er nu ShopWiki’s in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Australië. De software achter deze websites wordt door een team van 11 programmeurs in New York draaiende gehouden en verbeterd. Daarnaast hebben wij een marketing team van 6 personen. Het team van redacteurs varieert tussen de 10 en 15 mensen. Zelf ben ik verantwoordelijk voor de Nederlandse Website samen met twee redacteurs die zorgen voor de inhoud van de website.”