Gespot

Shortcut ebooks: Doelgroepgerichte ebooks op basis van boek

0

Een shortcut ebook is een nieuw concept. De eerste shortcuts bevatten vier artikelen uit het boek ‘Wat heb jij gedroomd vannacht?’ en zijn bedoeld voor een bepaald type lezer, met weinig tijd. Cathelijne Esser, mede-bedenker van het concept, vertelt.

Wat is een Shortcut ebook?

“Eerst was er een papieren boek ‘Wat heb jij gedroomd vannacht?’. Een half jaar later zijn daar vier verschillende ebooks van gemaakt. Shortcuts, voor de lezer met weinig tijd. Ze kregen de titel ‘Denken in je slaap’. Elke shortcut is bovendien samengesteld voor een bepaalde doelgroep, zoals ouders, partners, avonturiers en doordenkers. Een shortcut bevat een artikel over de werking van je nachtelijk brein, een artikel over het onderzoeken van dromen en twee artikelen over een specifiek droomonderwerp. De ebooks kosten € 2,99 en het papieren boek kost € 19,95.”

Waarom dit initiatief?

“Het papieren boek is opgezet als een magazine, het bestaat uit artikelen die los van elkaar te lezen zijn maar samen wel een geheel vormen. Dat geeft de lezer de mogelijkheid zijn eigen route door het boek te bepalen, en in bits & pieces te lezen. Dat concept vroeg om daar meer mee te doen, bijvoorbeeld in ebook vorm. Zo ontstond al snel het idee om uit het grote boek vier kleinere, thematische ebooks samen te stellen, voor vier verschillende doelgroepen. En voor mensen die vooral geïnteresseerd zijn in een bepaald aspect van denken in je slaap, maar daar niet per se een heel boek over willen lezen. De ebooks kregen een andere titel dan het papieren boek en een andere cover, om zo een andere groep lezers aan te spreken. Er zijn eerder wel ebooks gemaakt als een verkorte versie van het papieren boek, maar voor zover wij weten nog nooit vier verschillende ebooks, voor vier doelgroepen, uit een papieren boek. Dat kun je ook haast alleen doen wanneer je daar al over nadenkt bij de opzet van je papieren boek.”

Hoe werkt Shortcut ebooks?

“De shortcuts zijn op iedere ereader en tablet te lezen. Wel komen de illustraties beter tot hun recht op een tablet zoals de iPad. Ze hebben gebruikersvriendelijke social DRM, geen downloadrestrictie zoals bij ebooks met Adobe DRM.”

Accepteer cookies

Wat zijn de facts?

“De ebooks zijn eind december gepubliceerd, op dit moment is dat nog te kort geleden iets zinnigs te zeggen over de cijfers. We denken met deze informatie op maat een nieuwe groep lezers aan te boren: lezers die in korte tijd heel gericht meer te weten willen komen over een specifiek onderwerp. En dat voor een aantrekkelijke prijs en zonder lastige beperkingen zoals Adobe DRM.”

Wie is er betrokken bij Shortcut ebooks?

“De auteurs Nicoline Douwes Isema en ikzelf, Cathelijne Esser hebben het concept van Shortcut ebooks bedacht. Uitgeverij Scriptum heeft de ebooks gemaakt.”