Gespot

Skylines: Site widget voor real-time foto’s per topic

0

SkylinesSkylines is een widget waarmee je op jouw website of blog real-time foto’s kunt laten zien aan je bezoekers van ieder gewenst onderwerp. Op deze manier laat je jouw bezoekers zien wat er op ieder moment, overal ter wereld, gebeurt binnen jouw interessegebied. Martijn Pannevis, mede-oprichter van Skylines, vertelt.

Wat is Skylines?

“Met de Skylines-widget kan elke website real-time foto’s van elk onderwerp naar keuze tonen aan zijn bezoekers. Van de Olympische Spelen tot schattige katjes en festivals. Zo kan een sportblog de laatste London2012 foto’s laten zien, of inzoomen op een bepaalde sport. En een modeblogger toont ‘behind the scène’-foto’s van een grote show. Festivals, nieuwssites, beroemdheden, grote en kleine merken: met de widget laten zij hun bezoekers zien wat er in de wereld, op hun interessegebied, gebeurt.”

Waarom dit initiatief?

“Er zijn al heel veel manieren om online foto’s te delen, maar de meest recente en meest relevante terugvinden kan een knap lastige taak zijn. Daarom besloot Skylines in 2011 een real-time fotozoekmachine te bouwen. We vinden de foto’s op het moment dat ze genomen worden. Met de widget wordt het platform nu geopend en wordt de toegevoegde waarde van live-foto’s met de wereld gedeeld.”

Hoe werkt Skylines?

“De widget put uit een dagelijkse stroom van vijf miljoen foto’s, verzonden via services als Twitter en Instagram. Een widget bouw je in enkele simpele stappen: allereerst vul je je gewenste onderwerp(en) in. Dat mag er één zijn: ‘os2012’, een meer specifiek onderwerp: ‘os2012 goud’, of een opgave met meerdere losse zoektermen: ‘os2012 turnen OR os2012 zwemmen’. Vervolgens kies je een van de drie standaardvormen en tenslotte kopieer je de code. De code kan op elke plek van een website of blog worden geplakt.”

 

Wat zijn de facts?

“Sinds de lancering in mei 2011 indexeerde Skylines al meer dan 1 miljard foto’s. De net gelanceerde widget heeft in juni als pilot gedraaid op de EK-site van GeenStijl. Daar merkten we dat relevante real-time foto’s (het was er één en al oranje) al snel voor duizenden hits zorgen. De widget is gratis, we halen onze inkomsten uit advertenties. Ook ontwikkelen we momenteel premium en pro versies met geavanceerde opties als pre-moderatie en uitgebreide lay-out mogelijkheden. Grote nieuwsdiensten willen graag kunnen modereren, daar gaan we een realistische prijs voor vragen.”

Wie is er betrokken bij Skylines?

“Oprichter Michiel Frackers en ik, Martijn Pannevis, stonden aan de wieg van Skylines. Michiel investeert in het bedrijf vanuit Three Circles Ventures en geeft strategisch advies. Ik werkte als freelance appbouwer en creëerde een prototype van de real-time zoekmachine in één nacht (als ik aan iets gaafs werk, is de nacht soms het best). Skylines werkt momenteel met negen medewerkers uit vijf verschillende landen en wordt extern geadviseerd door onder andere de oprichter van CNN interactive.”