Gespot

Slimmernetwerk: Kennis- en inspiratieplatform over slimmer werken

0

Op innovatorsnetwerk Slimmernetwerk verbinden vernieuwers binnen het Rijk, de provincies, gemeenten, waterschappen en politie met elkaar, zodat kennis over hoe de overheid slimmer kan werken wordt verzameld en verspreid. In gesprek met Jade Besuyen over dit netwerk.

Wat is het?

“Slimmernetwerk is een innovatorsnetwerk van vernieuwers binnen het Rijk, de provincies, gemeenten, waterschappen en politie. Op de site verbinden we deze mensen met elkaar, zodat kennis over hoe de overheid slimmer kan werken, ook slimmer wordt verzameld en verspreid. Dit doen we digitaal met behulp van social media (Twitter, LinkedIn), maar mensen kunen elkaar ook fysiek ontmoeten tijdens onze Slimmernetwerk Cafés.”

Waarom dit initiatief?

“Begrippen als ‘Het Nieuwe Werken’ zijn in de publieke sector alom bekend. Maar om te voorkomen dat binnen iedere organisatie het wiel opnieuw wordt uitgevonden, probeert Slimmernetwerk al die verschillende vernieuwers met elkaar te verbinden. Wat dit initiatief uniek maakt, is dat we binnen het netwerk niet alleen praten, maar ook de handen uit de mouwen steken, bijvoorbeeld in zogenoemde ‘Doetanks’. Goede voorbeelden van slimmer werken kunnen op deze wijze sneller navolging vinden.”

Hoe werkt het?

“Slimmernetwerk bestaat uit vier verschillende onderdelen. Op het online netwerk op LinkedIn, ook wel ons digitale clubhuis genoemd, delen we kennis, maken we opinie en discussiëren we over ‘slimmer werken’-vraagstukken. Daarnaast zijn er de Doetanks: groepjes actieve vernieuwers uit verschillende publieke sectoren, die zich richten op een actueel vraagstuk uit de praktijk. Zij diepen deze vraagstukken verder uit en ontwikkelen samen met een coach oplossingsstrategieën.

 

In de Slimmernetwerk Cafés zijn leden van Slimmernetwerk welkom om inspiratie op te doen, kennis te delen en de plannen van de Doetanks kracht bij te zetten. In het Kennissennetwerk treffen de wetenschap en de praktijk elkaar. Hier kun je relevante informatie van onze kennispartners en beleidsstukken terugvinden.”

Wat zijn de facts?

“Slimmernetwerk.nl is het bewijs dat je met beperkte financiële middelen toch een mooie website kunt bouwen. En alhoewel de mogelijkheden met alle nieuwe media tegenwoordig enorm zijn merken wij dat er ook in een virtueel netwerk altijd de behoefte blijft bestaan om elkaar in real life te ontmoeten. De Cafés trekken veel enthousiaste mensen vanuit verschillende gemeentes, onderzoeksorganisaties, consultancybureaus en politieafdelingen . Er zijn op dit moment vier Doetanks actief en een aantal in oprichting, daarnaast zijn er al bijna 900 mensen lid van de LinkedIn-groep ‘Slimmer werken in de publieke sector’. De eerstvolgende bijeenkomst is op 27 april in Utrecht. Op 22 juni 2011 zullen de eerste voorlopige resultaten gepresenteerd worden in een speciale Slimmernetwerk ‘Grand’ Café-editie.”

Wie zijn betrokken?

“Dit initiatief is tot stand gekomen vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken in samenwerking met de stuurgroep ‘Slimmer Werken in de publieke sector’ en kennisland. In mei 2010 is het netwerk gelanceerd tijdens het congres ‘Slimmer werken loont!’ in Den Haag.”