Gespot

SocialMediaCheck: Wie zegt wat?

0

Weten wat er in de Social Media wandelgangen over jouw merk geroepen wordt? De SocialMediaCheck, zoekt het voor je uit. In gesprek met Jan Willem van Beek over SocialMediaCheck.

Wat kun je ermee?

“Met de SocialMediaCheck weten communicatieprofessionals wat er over hun merk wordt gezegd en hoe mensen zich gedragen ten opzichte van een merk. In een dagelijkse of wekelijkse e-mail wordt een overzicht getoond van online activiteit en trendontwikkeling rondom het merk en een vergelijking met concurrenten. Daarnaast laat de website real-time resultaten zien uit een groot aantal Nederlandse bronnen waaronder Twitter, Facebook en Hyves maar ook blogs en discussiegroepen.”

Waarom dit initiatief?

“Veel social media monitoring tools die momenteel op de markt zijn, richten zich op webcare, en zijn bedoeld om te reageren op individuele discussies en reacties. Voor communicatieprofessionals en marketeers zijn er op het moment nog nauwelijks tools beschikbaar die in staat zijn te meten hoe hun merk of campagne wordt gepercipieerd en in welke context dat gebeurt. Met de SocialMediaCheck proberen we het gedrag van mensen in kaart te brengen rondom merken. Dat is een belangrijke aanvulling ten opzichte van onderzoeken en enquêtes die zich richten op kennis en houding. De SocialMediaCheck is nog volop in ontwikkeling, maar geeft met deze nieuwe versie een interessante analyse.”

Hoe werkt het?

“De SocialMediaCheck bestaat uit een website en een update die per e-mail wordt verstuurd. Op de site zoek je aan de hand van een merknaam door Nederlandstalige sociale media. De zoekresultaten geven een overzicht van online activiteit rondom die merknaam. Er wordt een overzicht getoond met individuele berichten afkomstig uit allerlei bronnen zoals Twitter, Facebook en Hyves. Ook wordt aan de hand van grafieken weergeven welke bron het meest vertegenwoordigd is, welke woorden – naast de merknaam zelf – het meest worden gebruikt en welke personen het meest actief zijn rondom de merknaam. In de e-mail updates worden de resultaten van de SocialMediaCheck weergegeven over een periode van maximaal een week. Daarmee krijgt de ontvanger een aardige analyse van de activiteit rond het merk in de Nederlandse sociale media.”

 

Wat zijn de facts?

“De eerste versie van de SocialMediaCheck werd in maart van dit jaar gelanceerd. In de daaropvolgende weken bleek dat de tool met veel enthousiasme werd ontvangen. Tot nu toe zijn er 1.100 abonnees voor de e-mail updates. In totaal zijn er meer dan 200.000 zoekopdrachten uitgevoerd. In augustus is een bèta programma gestart voor de nieuwe versie van de SocialMediaCheck. Gebaseerd op de feedback van een groep intensieve gebruikers is een fors aantal verbeteringen doorgevoerd. Wij verwachten dat de nieuwe versie van de SocialMediaCheck de resultaten van de eerste zal overstijgen. Deze versie van de SocialMediaCheck is gratis. We zijn in gesprek met een aantal partijen om de SocialMediaCheck verder uit te bouwen. Daarbij zal het accent liggen op het meetbaar maken van campagnes via een ‘campaign tracker’. De verwachting is dat nieuws over een eventuele samenwerking en doorontwikkeling van de SocialMediaCheck later dit jaar bekend wordt.”

Wie is betrokken?

“Zowel het concept als de realisatie van SocialMediaCheck is gedaan door het online communicatiebureau Greenberry. Binnen Greenberry ben ik verantwoordelijk voor de conceptontwikkeling van de tool, de grafische realisatie en onderliggende technologie is gedaan door Bas van Bokhorst en Barry van Zanten. Michael de Kruijf is verantwoordelijk voor partnerships en de verdere uitrol van de tool.”