Gespot

Stad.nl: Virtuele winkelstad

0

Stad.nl is de nieuwe Nederlandse internetstad. De website slaat een brug tussen de virtuele en fysieke wereld en biedt meer dan vierhonderd winkels in negentien levensechte straatjes. Mabel Mangnus, medeoprichter van Stad.nl, vertelt.

Wat is Stad.nl?

Stad.nl is een digitale winkelstad op internet. Het biedt een online winkelervaring zoals die in de fysieke wereld. Je struint door sfeervolle straatjes en bezoekt winkels. Op de website kun je gericht zoeken naar een specifiek product of je laten inspireren door de vele winkels. Er zijn diverse producten te vinden in de op thema ingedeelde straten, bijvoorbeeld: de modestraat, de interieurstraat, de bouwlaan en het babystraatje.

Het publiek maakt in winkels kennis met de ondernemers en hun verhaal. Daarnaast kunnen ze via social media reacties plaatsen of hun favoriete producten delen. Ook kunnen bezoekers hun eigen winkelstraat met favoriete winkels bouwen en delen met anderen. Zo kunnen ze in het vervolg eenvoudig hun favoriete winkels terug vinden.”

Waarom dit initiatief?

“We bieden met Stad.nl vooral een podium aan kleinere ondernemingen. Er zijn duizenden leuke (web)winkels en bedrijven, maar niet iedereen kent ze. Dit geldt voor webwinkels, maar ook voor fysieke winkels die verborgen zijn in zijstraatjes. Voor kleinere webwinkels kan het lastig en duur zijn om goed gevonden te worden in Google. Ook in de ‘fysieke’ wereld zie je dat kleine winkels het moeilijk hebben. Stad.nl bundelt deze unieke winkels en bedrijven, zodat ze samen sterk staan. We bieden hen een platform waar ze goed zichtbaar zijn en hun passie kunnen tonen. Want het is toch vooral de passie die kleine ondernemers onderscheidt van grote ketens.”

Hoe werkt Stad.nl?

“Stad.nl is geen doorlinksite met droge lijsten van producten. Het is een visuele bestemming gericht op beleving. Je komt via de stadspoort op het stadsplein. Op een wegwijzerbord of de stadsplattegrond vind je snel de straat die je interessant vindt. Klik op de unieke voorpui van een winkel en stap binnen voor een welkom van de eigenaar. Vervolgens bekijk je het assortiment, voeg je artikelen toe aan je wensenlijst, deel je producten via social media en plaats je bestellingen via e-mail.

Wil je verder winkelen dan verlaat je de winkel via de uitgang en loop je via via de straatje zo weer een andere winkel binnen. Bedrijven huren eenvoudig een eigen winkelpand in Stad.nl. Ze kiezen een eigen gevel of laten deze bouwen, richten het pand naar eigen smaak in en kiezen wie er achter de toonbank staat. Daarnaast biedt de website de mogelijkheid om nieuws en advertenties te plaatsen.”

Accepteer cookies

Wat zijn de facts?

“We zijn gelanceerd op 7 maart 2012. Sindsdien hebben meer dan vierhonderd winkels zich aangemeld bij Stad.nl. Momenteel zitten we op drie- tot vijfduizend bezoekers per dag. Huurders betalen 25 euro per maand. Daarnaast ontvangen inkomsten uit advertenties. Zo kunnen winkels bijvoorbeeld advertenties plaatsen op de billboards in de straten of in de lucht op een vliegtuigbanner.”

Wie is er betrokken bij Stad.nl?

“Samen met Helène van der Meijs heb ik, Mabel Mangnus, Stad.nl opgericht. Een aantal vaste medewerkers en grafische freelancers hebben ons ondersteund bij de bouw en moderatie van de site. LinkU, een webdevelopmentbedrijf uit Nijmegen, heeft de website gebouwd.”

Update 22-9-2016: per 1 november 2016 zal Stad.nl ophouden te bestaan.