Gespot

Stadsgids Den Haag: Alles over de stad onder handbereik

0

Wat is er te doen in de stad? Een gesprek met de Gemeente Den Haag over de Stadsgids app.

Wat doet de applicatie?

“De mobiele stadsgids van Den Haag is voor iPhone, JAVA en Blackberry toestellen en geeft bezoekers en bewoners van de stad naast informatie over attracties, musea, restaurants, strand en winkelgebieden, ook informatie over evenementen en festivals. Door middel van een real time agenda, gekoppeld aan het Uitburo, wordt de informatie over evenementen en festivals continu geüpdate.

De mobiele gids bevat naast dynamische (online) ook statische (offline) informatie. Hierdoor hoef je niet continu verbinding te maken met het internet en is vooral voor gebruikers zonder internetbundel ideaal. Uniek aan de applicatie zijn de meer dan 1000  points of interests (POI’s), die ook op de offline maps te bekijken zijn. De applicatie bevat meer dan 500 foto’s en is compatible voor vrijwel alle toestellen. Tijdens een dagje Den Haag kom je ten slotte dankzij de ‘real time WEER update’ op het weervlak niet voor verrassingen komen te staan. Naast de applicatie is er ook een mobiele site beschikbaar via de site DenHaag.”

Waarom deze applicatie?

“De applicatie is ontwikkeld om het Haagse toeristische bedrijfsleven een extra impuls te geven en is daarom zowel Nederlands als Engelstalig beschikbaar. Digitale informatievoorziening wordt steeds belangrijker. Zo  gebruikt een snel groeiend aantal consumenten, volgens het Open Mobiel Internet initiatief (OMI) 2,5 miljoen per maand, actief mobiel internet. In Nederland zijn 19 miljoen SIM kaarten in omloop, waarvan 95% van mobiele telefoonbezitters altijd een mobiele telefoon bij zich heeft. Een belangrijke doelgroep en informatiebron dus.”

Hoe werkt de applicatie?

“SMS DENHAAG naar 5040 (standaardkosten voor een SMS) en je ontvangt direct een gratis sms met hierin de link die je kan downloaden. Wanneer de applicatie eenmaal gedownload is staat deze automatisch opgeslagen op je mobiele telefoon.”

 

Wat zijn de facts?

“De gids is als testmodel ontwikkeld voor de Haagse festivalperiode ‘The Hague Festivals’ (juni 2009). Gedurende deze festivalperiode van drie weken is de applicatie ruim 7.000 keer per sms opgevraagd. Hiervan hebben 4.500 bezoekers de applicatie daadwerkelijk op hun mobiele telefoon gedownload. 1500 unieke bezoekers bezochten in deze periode de mobiele website, waarvan 210 mensen per dag. Nadat deze korte testfase succesvol bleek is de applicatie doorontwikkeld als mobiele stadsgids voor zowel JAVA, Blackberry als voor de iPhone.”

Wie maakt de applicatie?

“De mobiele service is in opdracht van Den Haag Marketing door Xs2theworld ontwikkeld. Den Haag Marketing is de overkoepelende marketing en promotie organisatie voor de stad Den Haag inclusief haar beide badplaatsen Scheveningen en Kijkduin. Het Haags Uitburo, VVV Den Haag, het Kenniscentrum Evenementen, het Convention bureau en Den Haag Topsport zijn onderdeel van Den Haag Marketing. XS2TheWorld is gevestigd in Amsterdam. Dit bedrijf heeft ervaring met het bouwen van mobiele websites voor onder andere I Amsterdam, de stad Tilburg en het filmfestival in Cannes.”