Gespot

Staza: De visuele startpagina voor je mobiele telefoon

0

Staza is een startpagina voor mobiel internet op je smartphone. Buttons en visuals kun je met het touchscreen bedienen en je kunt zo naar verschillende websites navigeren.

Wat doet de service?

Staza is een startpagina voor internet op de mobiele telefoon, smartphone, Blackberry, iPhone en PDA. Staza biedt alleen verwijzingen naar websites die geschikt zijn voor mobiele apparaten. Staza gaat uit van de mogelijkheden die de nieuwe generatie smartphones biedt zoals hogere schermresoluties en touchscreens. Staza gebruikt daarom geen tekstlinks, maar is visueel ingesteld en gebruikt buttons met afbeeldingen. Deze kunnen via een touchscreen met de vinger bediend worden. De links worden geordend op populariteit.”

Waarom deze service?

“Mobiel internet zit in de lift. Smartphones en flat fee mobiel internet abonnementen stimuleren deze trend. Kijken we naar het aanbod van startpagina’s voor mobiel internet, dan vinden we bijvoorbeeld Startpagina en Startmobiel. Deze startpagina’s bieden alleen verwijzingen naar websites die geschikt zijn voor mobiele apparaten. Hierbij maken ze gebruik van het oude principe van tekstlinks. Niets meer dan een traditionele startpagina in een wat smallere uitvoering. Daarom gaat Staza uit van de mogelijkheden die de nieuwe generatie smartphones biedt zoals hogere schermresoluties en touchscreens.”

Hoe werkt de service?

“Staza werkt heel intuïtief en is op smartphones met touchscreen heel gemakkelijk met de vinger te bedienen.”

Wat zijn de facts?

“Staza is in februari 2009 gelanceerd en heeft sindsdien al flink wat bezoekers mogen verwelkomen. De meest populaire categorieën zijn nieuws, sport, weer, financieel, tv, verkeer en muziek. Binnenkort is het ook mogelijk om zelf een persoonlijke startpagina aan te maken.”

Wie maakt de site?

“Staza is mijn initiatief en is gerealiseerd in samenwerking met Jaco den Breems. Ik ben naast mijn werkzaamheden als zelfstandig webdeveloper actief voor de eReaders Groep. Jaco is actief als freelance vormgever.”

Denise Lappain van Frankwatching in gesprek met Arjan Droger over Staza.