Gespot

Stor-I: Verbindt persoonlijke verhalen met tijd en plaats

0

Van grottekening tot blog, de wijze van verhalen vertellen is in de loop der tijden sterk veranderd, maar het doel is altijd het zelfde gebleven; ter vermaak, om ervaringen te delen, om van te leren of om tradities door te geven. Stor-I is de nieuwste ontwikkeling op verhalengebied. In gesprek met Michel Jongbloed.

Wat is het?

“Stor-I is een nieuwe, innovatieve verhalensite, bedoeld voor persoonlijke verhalen. Stor-I is de eerste en tot nu toe enige verhalensite waar verhalen worden gekoppeld aan tijd en plaats. Ook de manier waarop de verhalen worden getoond is bijzonder, de link naar tijd en plaats wordt namelijk visueel weergegeven met behulp van een tijdsmap. De tijdsmap bestaat uit een met de muis beweegbare tijdslijn (voor tijdsbepaling) en map (voor plaatsbepaling).

Je hoort ze meestal op feestjes of onder de koffie op het werk; grappige, inspirerende, spannende of motiverende verhalen over persoonlijke belevenissen. Verhalen die de moeite van het vertellen waard zijn, maar die vaak niet verder komen dan de beperkte kring kennissen. Na verloop van tijd raken sommige van deze verhalen zelfs in de vergetelheid of komen ze alleen weer in je op bij een speciale gebeurtenis. Daarbij is het nog maar de vraag of je dan nog voldoende details hebt kunnen onthouden. “Goh, wanneer was dat ook al weer en hoe ging dat ook al weer?”

Stor-I biedt de ultieme opslagplaats voor dit soort verhalen. Voeg je verhalen van vroeger en van nu toe en koppel ze aan de datums waarop ze hebben plaatsgevonden en aan de plaatsen waar ze zich hebben afgespeeld. Er is niets mooiers dan te weten dat jouw verhalen voor vele bekende en onbekende lezers kunnen dienen als een lach, een traan, een inspirator of een motivator.”

Waarom dit initiatief?

“Stor-I wil een opslag- en verzamelplaats zijn voor persoonlijke verhalen. De site is uniek omdat het de enige verhalensite is die gebruik maakt van een tijdsmap om de verhalen te tonen. Alle verhalen, behalve de privé verhalen, worden onafhankelijk van de schrijver in hun logische verband met tijd en plaats getoond. Door de tijdsmap wordt de zoektocht naar verhalen een bijzonder leuke activiteit.”

Hoe werkt het?

“Je gebruikt de tijdsmap dus om naar verhalen te zoeken. De tijdsmap bestaat uit een tijdslijn en een map. Beide panelen kunnen met de muis worden bewogen (linker muisknop ingedrukt houden en muis bewegen). Gebruik bijvoorbeeld eerst de map om op een bepaalde plek in te zoomen, bijvoorbeeld Nederland en gebruik vervolgens de tijdslijn om door de tijd te reizen. Verhalen worden op de map als een ballonnetje en op de tijdslijn als een titel getoond. Klik op de titel of het ballonnetje om een intro van het verhaal te openen, klik op de introtitel om het hele verhaal te openen. Bij elk verhaal kun je een opmerking achterlaten of je kunt hem delen via diverse social sites. Als je ingelogd bent kun je een verhaal beoordelen.”

Accepteer cookies

Wat zijn de facts?

Stor-I is een nieuwe site. Op de site staan op dit moment iets meer dan 100 verhalen, waarvan 26 in het Engels. Om de Engelse verhalen te kunnen lezen moet je de site even overschakelen op Engels, of bij het aanmaken van een account aangeven dat je ook Engels kunt lezen. Het aantal lezers dat de site dagelijks bezoekt groeit gestaag, alleen zou ik graag nog wat meer actieve schrijvers op de site willen verwelkomen.”

Wie is betrokken?

“Ik (Michel Jongbloed) heb dit project in zijn geheel bedacht en ook de site gebouwd.”