Gespot

Storyfi: Hou online je eigen biografie bij

0

Waar Facebook om het moment gaat en Twitter niet verder dan 140 tekens, gaat Storyfi een stap verder. Iedereen heeft een geschiedenis. Storyfi helpt je aan de hand van ongeveer 100 interviewvragen jouw levensverhaal op te schrijven. Leuk voor jezelf en iedereen die je lief heeft. Richard Bruijne, mede-eigenaar van Storyfi, vertelt.

 

Wat is het?

"Op Storyfi.com kun je je eigen biografie schrijven. Het kost niets en is heel eenvoudig doordat de website je helpt met 'interviewvragen'. Op deze manier leg je jouw levensverhaal voor eeuwig vast."

Waarom dit initiatief?

"Ik verloor mijn ouders 25 jaar geleden. Ik was toen begin twintig en had geen broers of zussen. Steeds vaker, tot op de dag van vandaag, zijn er vragen onbeantwoord. Het was heel fijn geweest als zij een verhaal hadden achtergelaten. Er zijn nu papieren 'tools' om je verhaal op te schrijven, zoals bijvoorbeeld de boeken 'Mam vertel 's' en 'Pap vertel 's'. Het laatste boek kreeg ik onlangs, maar ik heb een onduidelijk handschrift en begon al snel te strepen en te veranderen, zonde! Daarnaast, mijn favoriete film kan morgen een andere zijn dan vandaag."

Hoe werkt het?

"Op Storyfi maak je gratis een account aan en plaats je een foto van jezelf. Op de profielpagina worden je dan een aantal korte vragen gesteld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen over je hobby's, je favoriete muziek of je favoriete boeken. Daarna kun je op 'biografie' klikken. Deze is opgedeeld in drie delen, de eerste, tweede en derde levensfase.

Je eerste levensfase betreft de periode van je geboorte tot de middelbare school, de tweede levensfase gaat over je pubertijd en de derde levensfase over het heden. Wat doe je nu? Heb je kinderen? Maar ook over de doelen die je bijvoorbeeld nog zou willen bereiken. Bij iedere levensfase kun je een foto plaatsen. Je hoeft niet alle vragen te beantwoorden, alleen de vragen die je wil beantwoorden. Ook kun je de antwoorden aanpassen wanneer je wilt."

Wat zijn de belangrijkste facts?

"Storyfi is nog maar net online, dus cijfers over bezoekers zijn er nog niet. Gezien de behoefte die mensen hebben om hun verhaal op te schrijven, zo valt te lezen op internet, verwachten wij veel van Storyfi.com. We kozen bewust voor een .com-domeinnaam omdat we bij succes graag internationaal willen doorpakken. Storyfi is zoals gezegd gratis, het is echt onze bedoeling om te voorzien in een behoefte. Als het echt een succes gaat worden kunnen we altijd nog gaan nadenken over een verdienmodel.''

Wie is er bij betrokken?

"Ik ben de bedenker en voor de helft eigenaar. Ook Kees van der Veldt is voor de helft eigenaar. Hij is vooral degene die alle afspraken maakt met de bouwers en de onderhandelingen doet. De site is gebouwd door Celebrate Media."