Gespot

StrandweerOnline app: Realtime weersverwachting aan het strand

0

De StrandweerOnline app is een app die informatie biedt over het weer aan de kust. Lennart Ruigrok, bedenker van de StrandweerOnline app, vertelt.

Wat is de StrandweerOnline app?

“De StrandweerOnline app is een gratis weer-app die zich primair richt op het weer aan de kust. Aan de hand van realtime data berekenen wij 2 cijfers, 1 voor het strand en 1 voor de terrasjes langs het strand. Juist deze nuance onderscheid ons van andere partijen. Een “7” als cijfer zegt op zichzelf namelijk niet zoveel. Vaak is het met 19 graden en windkracht 3 net niet lekker genoeg om echt met je handdoek in het zand te zitten, terwijl je dan op het terras vaak heerlijk uit de wind zit met je gezicht in de zon. Deze app vertelt je dat precies!”

Waarom dit initiatief?

“De aanleiding voor de StrandweerOnline app is dat ik zelf aan de kust woon, maar in de stad werk. Het viel mij op dat het in de stad vaak bewolkt was, terwijl het dichter naar de kust steeds beter weer werd. Daarnaast heb ik een vriend die eigenaar is van een strandtent. Hij klaagt regelmatig over verkeerde weersvoorspellingen, waardoor zijn terras leeg is. Als het 26 graden is met een strakblauwe lucht hoef je namelijk niemand te vertellen dat het lekker is op het strand. Maar juist op die dagen dat het twijfelachtig is of het lekker is op het strand of niet kan deze app uitkomst bieden. Zo kun je als gebruiker toch nog lekker op een terras langs het strand zitten met je gezicht in de zon.

Hiermee onderscheiden wij ons van alle andere partijen omdat wij 2 cijfers berekenen: strand- en terrasweer. Daarnaast bieden wij ook reviews van alle strandpaviljoens per badplaats. Daardoor kunnen mensen die een dagje naar het strand gaan niet alleen zien waar het lekker weer is maar ook naar welk paviljoen ze het beste kunnen gaan. Kort samengevat: dit is dé app voor de ultieme strandbeleving!”

Hoe werkt de StrandweerOnline app?

“Wanneer je de app opstart toont hij in een overzicht de cijfers van alle badplaatsen. Door op de badplaats naar keuze te drukken wordt er meer informatie zichtbaar, waardoor je naast de cijfers nog meer variabelen kan zien zoals temperatuur, windkracht/richting en de lucht (onbewolkt, lichte bewolking, et cetera). Wanneer je verder drukt kom je op de detailpagina van een badplaats aan. Hier zie je onder het cijfer de recensies staan van alle strandpaviljoens. In dit overzicht zie je de hoeveelheid sterren per strandtent wat direct een indicatie van de strandtenten die het beste gewaardeerd worden. Het is op de badplaats-detailpagina en op de openingspagina tevens mogelijk om het weercijfer te delen via de social kanalen Facebook en Twitter zodat ook je vrienden meteen op de hoogte zijn van het lekkere weer.”

 

Wat zijn de facts?

“In de eerste 5 dagen werd de StrandweerOnline app ruim 2000 keer gedownload. Zonder al te veel media-aandacht is dat best aardig, maar natuurlijk moet dit aantal nog veel hoger. Het businessmodel achter de app is simpel. Zolang we de app gratis kunnen houden blijft hij ook gratis. Pas wanneer het aantal gebruikers dusdanig hoog is dat we qua (hosting) kosten zelf teveel bij moeten leggen zullen we een betaalde versie en een gratis versie aanbieden.

Het bleek erg lastig te zijn om een app te maken over het weer. Weermannen zitten er regelmatig naast en ook wij zullen er af en toe naast gaan zitten. Wij zijn tenslotte afhankelijk van dezelfde informatiebronnen. Het verschil met de weermannen is echter dat wij door het gebruik van realtime data relevanter zijn. We verbeteren de formule waarmee we de punten berekenen constant.”

Wie is er betrokken bij de StrandweerOnline app?

“De StrandweerOnline app is opgezet door mijzelf, Lennart Ruigrok, samen met mijn jeugdvriend Jorge Braun. Voor de ontwikkeling van de app hebben we Atar Media ingeschakeld.”