Gespot

Studiemaster.nl: Marktplaats voor studiemateriaal

0


Studiemaster.nl
is een marktplaats voor studiemateriaal. Via de website kunnen studenten eenvoudig en veilig aantekeningen, uittreksels, tentamenvoorbereidingen, scripties en meer kopen en verkopen. Noël Teunissen, medeoprichter, vertelt.

Wat is het?

“Studiemaster.nl is een nieuw platform dat studenten de mogelijkheid biedt aantekeningen, uittreksels, assignments, tentamenvoorbereidingen, projecten en scripties via de website te kopen en te verkopen. Dit betekent enerzijds dat een student op één plaats alle documenten kan kopen en bestuderen als hulp bij zijn studie, anderzijds verdient de verkopende student geld bij iedere verkoop van zijn document. Hierdoor krijgt deze student eindelijk een beloning voor zijn inzet!”

Waarom dit initiatief?

“Studiemaster.nl is als concept ontstaan in juni 2010. We zagen dat er in Nederland geen platform was waar studenten alle studiedocumenten, van uittreksel tot project konden vinden, als hulp bij hun studie. Er zijn talloze sites en initiatieven waar het een en ander te vinden is, maar geen enkele site bevat kwalitatief goede documenten in iedere categorie voor zowel de HBO als de WO-student. We ontdekten dat dit deels komt door het feit dat een student zijn eigen gemaakte documenten niet graag gratis wil delen met de rest van studerend Nederland. Op Studiemaster.nl krijgt de uploadende student wél een beloning voor zijn harde werk, hij verdient per verkoop!

Het onderscheidend vermogen van Studiemaster.nl zit in de waarborging van de documentkwaliteit. Zo kunnen bijvoorbeeld alleen studenten zich registreren (met een geldig studenten mailadres), staan de documentcategorieën en prijzen vast en wordt de kwaliteit beoordeeld door een ranking en preview systeem. Daarnaast zijn documenten niet te downloaden, maar alleen te bekijken en printen, waardoor het werk van de verkoper beschermd blijft. Op andere platformen zie je vaak dat iedereen documenten kan posten, zelf rare prijzen kan bepalen, bestanden kan verspreiden en bij blokkering zichzelf zo weer kan aanmelden. Hierdoor ontstaat naar onze mening een slecht aanbod waardoor de student niets heeft aan een dergelijk platform.”

 

Hoe werkt het?

“Als HBO of WO-student kun je snel en gratis registreren op Studiemaster.nl.Vanuit je eigen account kun je documenten kopen en verkopen. Om te verkopen ga je naar upload document, geef je de details weer van het document en met één klik op de knop staat het document op Studiemaster.nl. Andere studenten kunnen je document dan binnen jouw school, lesjaar en opleiding vinden en de details/preview bekijken. Op het moment dat een student jouw document koopt, wordt de opbrengst toegeschreven op je accountsaldo. Als je een document wilt kopen kun je met je verdiende of gestorte saldo afrekenen. Je document staat dan klaar in je eigen bibliotheek, klaar om bestudeerd te worden. In de bibliotheek kun je het document lezen en printen, maar je kunt het bestand dus niet downloaden. Verdien je als student geld met het verkopen, dan kun je dit saldo op ieder moment laten uitbetalen naar je eigen bankrekening.”

 

Wat zijn de facts?

“Studiemaster.nl is op 4 mei 2011 live gegaan en heeft momenteel iets meer dan 500 geregistreerde gebruikers. Van deze gebruikers heeft meer dan de helft documenten geüpload, mede dankzij de € 5,00 upload bonus. Het verdienmodel is erop gebaseerd dat Studiemaster.nl bij elke verkoop 40% van de vastgestelde prijs als commissie heft. In de toekomst kunnen meerdere soorten verdienmodellen aan de marktplaats gekoppeld worden.”

Wie is betrokken?

“Léon du Plessis (23) en Noël Teunissen (22) zijn de oprichters van Studiemaster.nl. Momenteel werken er vier personen. De start-up fase van Studiemaster.nl is door onszelf gefinancierd. Daarnaast zijn er externe partijen betrokken bij de realisatie en toekomstige ontwikkelingen. De technische ontwikkeling van de website hebben we zelf gedaan, de vormgeving is gedaan door Snorren & Baarden design.”