Gespot

taxiID: Taxi’s kiezen, bestellen en beoordelen

0

taxiID is een straattaxinetwerk in Nederland, waarmee je, dankzij een Android & iPhone app en een mobiele website, taxi’s kunt kiezen, bestellen en beoordelen. Jaap Koeman, eigenaar van taxiID, vertelt.

Wat is taxiID?

“taxiID is het grootste en meest diverse straattaxinetwerk van Nederland, waarmee klant en taxiondernemer op vernieuwende wijze met elkaar in contact gebracht worden. Daarvoor maken we slim gebruik van de mogelijkheden van smartphones. taxiID is volledig onafhankelijk en brengt de reiziger geen extra kosten in rekening. Met de unieke, gratis diensten van taxiID kun je overal en altijd de juiste taxi kiezen, bestellen en beoordelen.”

Waarom dit initiatief?

“taxiID is ontstaan vanuit de behoefte naar meer transparantie binnen de taximarkt. Wij geloven heilig in de kracht van een gezonde marktwerking. Als je ondernemers een reden geeft om hun best te doen, dan zal dat ook gebeuren. taxiID zorgt ervoor dat klanten vooraf eenvoudig een keuze kunnen maken voor een taxi en achteraf hun oordeel kunnen geven over de geleverde dienst. Het mobiele karakter van een taxi maakte dit in het verleden lastig. taxiID maakt slim gebruik van smartphone mogelijkheden om de taxi uit de anonimiteit te halen.”

Hoe werkt taxiID?

“Het begint met de taxiondernemer; hij/zij registreert zich via de taxiID chauffeursportal en geeft hier, naast de standaard contactgegevens, een flink aantal kenmerken van de eigen dienstverlening op zoals metertarieven, hoe er betaald kan worden en met welke voertuigkenteken(s) er gereden wordt. Op basis van dit kenteken halen wij vervolgens weer een heleboel extra gegevens bij de RDW op zoals bouwjaar van de auto, aanschafwaarde en energielabel. Al deze gegevens worden vervolgens gebruikt om de taxionderneming een online identiteit te te geven: een taxiID. Deze identiteit koppelen we vervolgens aan de taxiID chauffeurs app. Deze app stelt ons in staat digitaal met de chauffeur te communiceren (beschikbaarheid en het aanbieden van ritten) en vertelt ons waar de chauffeur zich exact bevindt.

 

Als je een taxi zoekt kun je vervolgens de gratis taxiID app uit de app store of Market downloaden. Bij het openen van de app krijg je meteen een overzicht van alle beschikbare taxi’s in de buurt. De gebruiker heeft daarna twee keuzes. Hij kan zelf een keuze maken op basis van afstand, prijs, voertuigklasse en servicewaarderingen van eerdere klanten óf hij kan met één druk op de knop de keuze aan taxiID laten. In beide gevallen wordt de ritaanvraag aan een geselecteerde taxiondernemer aangeboden waarna de klant door middel van gratis push berichten op de hoogte wordt gehouden van de locatie van de taxi en de taxi op kaart zelfs kan zien aan komen rijden. Na afloop van de rit krijgt de gebruiker de mogelijkheid om de rit met een enkele actie vanuit de app een servicerating te geven.

Tot slot kun je vanuit de app je taxirit met vrienden en bekenden delen via Facebook, Twitter, SMS of e-mail. Op deze manier kunnen de mensen waar je naar onderweg bent je rit realtime via een weblink volgen en weten ze precies wanneer je aankomt!”

 

Wat zijn de facts?

“Vanuit een samenwerking met 9292Reisinformatie hebben het afgelopen jaar ongeveer 250 van de grotere taxicentrales (samen goed voor meer dan 9000 taxi’s!) zich bij taxiID geregistreerd. Deze taxi’s zijn vindbaar via www.taxiiD.nl, de mobiele site en 9292OV Pro. Na de eerste vooraankondiging van deze nieuwe taxiID smartphone dienst, enkele weken geleden, hebben inmiddels ook honderden Amsterdamse chauffeurs zich geregistreerd. Een deel van hen is nu ook al dagelijks te zien via de app en op de site. Aangesloten chauffeurs kunnen inloggen bij taxiID om via iDeal hun saldo op te waarderen. Zij betalen geen inschrijvingskosten en geen vaste abonnementskosten. Wanneer er een rit wordt aangeboden via het taxiID netwerk wordt er een vast bedrag van hun saldo afgeschreven.”

Wie is er betrokken?

taxiID is ontstaan vanuit gebruikerservaringen van een aantal vrienden met achtergronden in de marketing en/of ICT. Een subsidie vanuit het Rijk heeft taxiID een belangrijke boost gegeven.”