Gespot

Ticken.nl: De nieuwe online typecursus

0


Ticken.nl
schuift de oefeningenboekjes aan de kant en werkt volledig interactief via internet. Een gesprek met Martin Beijer, de oprichter van de nieuwe online typecursus.

Wat doet de site?

“Ticken.nl is een innovatieve, nieuwe online typecursus, waar kinderen (en late volwassenen) op een interactieve manier leren typen met tien vingers. Zonder boekjes per post, zoals de gevestigde orde al vele tientallen jaren doet, maar met een typecursus die aansluit bij de belevingswereld van jonge mensen anno 2000nu.

Waarom deze site?

“Een jaar geleden schreven we onze 10-jarige dochter via internet in voor een PICA typecursus. Vervolgens bleek er elke week een opdrachtenboekje in de bus te vallen! Door mijn werk bij Shell herkende ik een marktsituatie die veel overeenkomsten had met de benzinemarkt: een oligopolie, hoge prijzen, een gebrek aan innovatie door het ontbreken van felle concurrentie en ruimte aan de onderkant voor een partij die kostenefficiënt werkt. Dat zou Ticken.nl worden. Ik heb begin 2009 een punt achter mijn carrière bij Shell gezet en ons huis verkocht.”

Hoe werkt de site?

“Direct na aanmelding kan men beginnen. Elke foute aanslag geeft een audiovisueel signaal, zodat je deze direct corrigeert. Na de opdracht zie je jouw score ten opzichte van andere cursisten. Kinderen zijn gek op dat competitie-element. In het ‘dashboard’ zie je onder andere welke ‘zwakke’ letters extra oefening nodig hebben. De ouders krijgen na elke les een e-mail een kopie van het dashboard van de resultaten van hun kind. Die betrokkenheid bij de typecursus van hun kind vinden we erg belangrijk.”

En aan het einde van elke typeles wacht de cursist een van de zeven leuke competitieve typegames.

Wat zijn de facts?

“Ticken.nl is medio september live gegaan en nu wordt het zaak dat onze primaire doelgroep, ouders met jonge kinderen, ons gaan vinden op het web. Zij moeten onze belangrijkste promotors worden en een positieve merkbeleving uitstralen.

We zijn eigenlijk ‘de Easyjet van de typecursusbranche’. We hebben veel cursisten nodig om in de toekomst winst te maken met een prijs van € 39,95, terwijl de marktleiders € 150-200 rekenen. Maar door een goed product aan te bieden voor een lage prijs willen we een groot marktaandeel veroveren en moet de markt in aantallen gaan groeien. Belangrijk is ook dat Ticken.nl CO2-neutraal werkt. Het Certificaat Thuiswinkel Waarborg is onderdeel van ons kwaliteitsprogramma.”

Wie maakt de site?

“De hele typecursus en websiteopbouw komt uit mijn eigen koker, maar voor webdesign en strategisch klankbord heb ik QNH gekozen. Gamedeveloper ADigitalVenture heeft de  7 typegames ontwikkeld en YUNE heeft de videoclips geproduceerd. Het team achter de site ben ik zelf… In mijn businessmodel heb ik ervoor gekozen om alle ondersteunende diensten uit te besteden. Zo kan ik mij richten op de groeistrategie, en heb ik geen personele zorgen als Ticken.nl groeit. Ook heb ik bewust gekozen om geen kantoor te nemen. Het enige wat ik bedrijfsmatig eigenlijk nodig heb zijn mijn iMac, internet en telefoon.“