Gespot

Tom’s Planner: Gemakkelijke tool voor planning

0

Alles online plannen, delen en publiceren. Een gesprek met Thomas Ummels over Tom’s Planner.

Wat is het?

“Tom’s Planner is een voor iedereen toegankelijke tool waarmee project planningen online gecreëerd, gedeeld en gepubliceerd kunnen worden. Bijzonder aan Tom’s Planner is dat het heel gebruiksvriendelijk en intuïtief is. Bijna alles werkt met ‘drag & drop’.”

Waarom dit initiatief?

“Programma’s zoals Microsoft Project en Primavera zijn complex en vragen van de gebruiker veel kennis van zaken. Plannen in Microsoft Excel is tijdrovend en lastig te corrigeren. Tom’s Planner is intuïtief, eenvoudig en het perfecte vertrekpunt voor iedereen die een planning wil maken, of je nou een project manager bent, een wedding planner, een evenement organisator of student.”

Hoe werkt het?

“De opzet van Tom’s Planner maakt het mogelijk om gedachten direct te visualiseren en om te zetten naar een heldere en overzichtelijke planning. Deze wordt vervolgens opgeslagen op de eigen computer. Hierin verschilt Tom’s Planner van andere online applicaties, waarbij documenten op een server worden weggeschreven. Gebruikers kunnen meteen aan de gang, het is niet nodig om iets te installeren op de computer. Planningen kunnen vervolgens eenvoudig gedeeld of gepubliceerd worden zodat een project team bijvoorbeeld altijd op de hoogte is van de laatste stand van zaken omtrent de planning. Bovendien is de planning goed leesbaar, ook voor mensen die niet met Tom’s Planner werken in tegenstelling tot bijvoorbeeld MS Project.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Tot dinsdag 10 november 2009 was Tom’s Planner een gesloten bèta met ongeveer 300 gebruikers. Na de lancering van de openbare bèta groeide het aantal gebruikers binnen drie dagen van 300 naar bijna 10.000 en het aantal aanmeldingen stijgt nog steeds.

Wie is er bij betrokken?

“Tom’s Planner heb ik zelf bedacht en ontwikkeld. Ik ben een voormalig project manager en was vaak gefrustreerd over de beperkingen van software waar ik mee werkte. Het inspireerde me om een tool te ontwerpen die efficiënter en visueler is dan Microsoft Excel en minder complex en gebruikersvriendelijker dan Microsoft Project.”

Update 11-04-2011

“We hebben goed nieuws want vanaf 20 april 2011 is Tom’s Planner ook beschikbaar op de iPad en iPhone. Je hebt geen app nodig! Open de Tom’s Planner website in je mobiele browser en je kunt aan de slag. Vanaf nu heb je dus toegang tot je projecten ook als je buiten de deur bent, in een vergadering of op locatie. Deze upgrade is geldig voor zowel de gratis als de betaalde Tom’s Planner accounts.”

Update 07-01-2013

“We hebben inmiddels bijna 100k gebruikers en het werd tijd dat Tom’s Planner vertaald ging worden. De tool  is nu beschikbaar in het Nederlands, Duits en Frans, binnenkort volgen ook Spaans, Italiaans en Portugees. Verder zijn er sinds de laatste update flink wat nieuwe features aan de tool toegevoegd, zodat deze nog gebruiksvriendelijker is geworden, zoals een snelle login met Google- en Facebookaccount, ondersteuning van Linux, speciale accounts voor bedrijven om meerdere accounts te managen, plugins waardoor je Tom’s Planner kunt personaliseren, haarscherpe PDF-output voor prints en nieuwe in- en export mogelijkheden zoals export naar Excel, CSV en JSON.”

Update december 2013

“Tom’s Planner heeft een nieuwe online tool gelanceerd: Ganttify. Via Ganttify kunnen Basecamp, Trello en Google gebruikers hun kalender heel eenvoudig omtoveren tot een project planning. Basecamp, Trello en Google bieden deze mogelijkheid niet en daar springt Tom’s Planner op in.

Ganttify kan gevonden worden op gantt-chart.com. Om er mee aan de slag te gaan, log je in met je bestaande Google, Basecamp of Trello account en selecteer je de kalender waar je een project planning van wilt zien. Dat is het! Met één druk op de knop heb je een gebruiksvriendelijk overzicht van je agenda. Ook is het mogelijk om de project planning naar een afbeelding of pdf te exporteren, om toe te voegen aan een rapport of te printen.

Om de nieuwe tool te introduceren is Ganttify de komende 6 maanden gratis. Daarna zal het 29 dollar per jaar kosten om gebruik te maken van alle functionaliteiten. Ganttify is het eerste tastbare resultaat van onze overname van het Amerikaanse Internetbedrijf Gantto Inc. afgelopen zomer. Rond eind april 2014 verwachten we ook een iCal en Outlook functionaliteit toe te kunnen voegen aan de tool.”

Update augustus 2014

Tom’s Planner werkte al op de iPhone en iPad maar nu is de tool ook beschikbaar op Android. Je hoeft geen aparte applicatie te installeren. Je kunt gewoon naar de website tomsplanner.com gaan in je Google Chrome browser en het werkt net zoals op elke desktop en laptop. Het is geen versimpelde versie van de tool, zoals vaak het geval is bij andere webapplicaties, maar ‘the full package’. Naar verluidt maakte in Juli 5000 gebruikers gebruik van de iOs versie van Tom’s Planner dus gezien het feit dat er 8 keer zoveel Android devices zijn zal deze versie veel gebruikt gaan worden. Volgens Google zaten mensen er in elk geval op te wachten:

tomsplanner