Gespot

TrackMe: Houdt bij waar je geweest bent

0

TrackMe is een iPhone app, waarmee je kunt tracken waar je allemaal geweest bent. Bedenker van de app, Chris Eidhof, vertelt wat je er allemaal mee kunt.

Wat is TrackMe?

“TrackMe is een app waarmee gebruikers hun locatie kunnen bijhouden, permanent, zonder te delen met anderen. De app slaat alles op de iPhone zelf op en de gegevens worden nooit gedeeld met derde partijen.”

Waarom dit initiatief?

“Tot voor kort had de iPhone een interne functie die precies bijhield waar een gebruiker zich bevond. In principe was dit niet zomaar uit te lezen door gebruikers, tot de functie door ontwikkelaars werd blootgelegd. Belangrijk nadeel was dat de gebruiker niet wist dat zijn of haar locatie op de achtergrond werd bijgehouden. Onderzoekers brachten een tool uit waarmee dit gevisualiseerd werd. De mogelijke privacyproblemen die de functie zou kunnen opleveren heeft Apple doen besluiten de functie uit te schakelen. Dit tot teleurstelling van gebruikers die hun locatie vrijwillig wilden bijhouden. Nadat Apple het lek gedicht had was de tool onbruikbaar dus besloot ik een app te schrijven die de functionaliteit weer terug bracht.”

Hoe werkt het?

“De app begint met het bijhouden zodra je ‘m opstart, en houd vervolgens non-stop je locatie bij. Dit gebeurt alleen als je een significant stuk verplaatst: bijvoorbeeld als je naar je werk rijdt. Daardoor is de app erg zuinig met je batterij. Anders dan de functie van Apple en andere locatiegebaseerde diensten, worden de gegevens van TrackMe standaard op geen enkele manier gedeeld met het web. Je kunt in de app zien waar je bent geweest bent door middel van een Google Maps-kaart, Ook kun je de gegevens exporteren in .gpx formaat en naar jezelf mailen.”

Wat zijn de facts?

“Zelf vond ik het idee dat je je locatie kunt bijhouden via de iPhone heel erg de moeite waard. Ik was ervan overtuigd dat ik niet de enige was, en dat bleek te kloppen. Ik kreeg laatst een e-mail van iemand die in Tokyo werkt en na de aardbeving in mei gedwongen was om naar huis te lopen. Dat kostte hem acht uur, en hij vond het bijzonder jammer dat hij de route achteraf niet kon reconstrueren. Met TrackMe was dat geen probleem geweest.

Ook van andere gebruikers komen alleen maar positieve resultaten: sommigen vinden het vooral leuk om te zien waar ze allemaal geweest zijn, anderen gebruiken het voor zakelijke doeleinden: zo is er een gebruiker die TrackMe gebruikt om snel te zien bij welke klanten hij die dag is geweest. TrackMe is te downloaden in de Appstore voor €1,59.”

Wie is er betrokken?

“Ik heb de app helemaal zelf bedacht, ontworpen en ontwikkeld.”