Gespot

Tracky: Start waar andere navigatie-apps stoppen

0

Er is er weer eentje verschenen: een app waarin verscheidene succesvolle functionaliteiten worden gecombineerd tot een krachtig geheel: Tracky. Harro Jacobs van TrackThisOut vertelt over deze succesvolle app voor Android.

Wat is Tracky?

“Tracky is een app voor Android. Het is een uitbreiding op de beroemde GoogleMaps app. Er zijn een aantal grote verschillen. Zo heeft Tracky een groot kompas met tal van functies/metertjes, en is de zoekfunctie van Tracky veel krachtiger omdat deze naast de zoekdatabase van Google ook gebruik maakt van de zoekdatabase van Yahoo. Daarnaast is het mogelijk om Wikipedia te doorzoeken op bekende plaatsen. Tracky maakt het ook mogelijk om op gepubliceerde foto’s te zoeken van Panoramio. Ten slotte kun je in de inmiddels 1.000.000 beschikbare routes te zoeken van GPSies.com. De kracht van Tracky is dus dat deze zoekfuncties combineert die anderen aanbieden.

Er zijn veel route-opties. Met Tracky kun je de positie van interessante punten opslaan en er vervolgens naartoe genavigeerd worden (met gesproken instructies!). Dit is bijvoorbeeld handig als je je auto ergens hebt geparkeerd en deze na een lange dag shoppen weer wilt terugvinden. Je kunt ook routes opnemen, deze delen met anderen, en langs een vooropgenomen route genavigeerd worden. Ideaal dus om een leuke wandeling te delen met vrienden. Verder geeft Tracky voor elke routeopname veel informatie over het hoogte- en snelheidsprofiel, de maximale snelheid, de tijden, etc. Met Tracky is het mogelijk je vrienden live te volgen: je kunt gratis en heel snel en eenvoudig een account aanmaken, waarna je vrienden dus ziet bewegen op je scherm. Alle gebruikers van Tracky zijn ook te volgen op elke pc via onze website.”

Waarom dit initiatief?

“Tracky is eind 2005 gelanceerd op WindowsMobile. Het was een erg populaire applicatie in zijn categorie: een top-3 applicatie met vele tienduizenden gebruikers. Na veel verzoekjes hebben we besloten deze app naar Android te porten. Daarbij hebben we veel gebruikersinterface- en featureverbeteringen doorgevoerd. Uniek aan Tracky is dat het erg makkelijk is in het gebruik. Het is dus ook geschikt voor ‘GPS-dummies’. Daarnaast is het erg goedkoop, namelijk €1,98.”

Hoe werkt Tracky?

“De app is te downloaden van de Android Market. Bij opstarten verschijnt een kaart. Met een klik op het poppetje rechtsboven wordt het scherm gecentreerd op jouw positie. Door een willekeurig punt op het scherm aan te raken, krijg je informatie over dat punt. Aan de linkerkant verschijnen dan knoppen waarmee dit punt op te slaan is, dit punt als doel te zetten is -zodat Tracky gesproken instructies gaat geven om naar dit punt te komen- of naar dit punt te worden genavigeerd door Google navigatie.

Routes opnemen gaat via het menu ‘Neem route op’. Opgenomen routes en punten zijn te bekijken via de menuoptie ‘POIs, Routes’. Het kompas kan via het menu worden gestart, maar ook door op het kleine kompas in de linkerbovenhoek te klikken.”

Accepteer cookies

Wat zijn de facts?

“Sinds de introductie op 20 oktober 2011 telt Tracky al vele gebruikers. Enkele gebruikers hebben zich al enthousiast gemeld om mij te helpen om deze app te vertalen naar de inmiddels al 18 ondersteunde talen. Verder krijgen we veel feedback over wat goed is en wat beter zou kunnen, zodat we Tracky gericht kunnen optimaliseren. Op dit moment zijn er enkele honderden downloads per dag, en dit aantal is groeiende.”

Wie is er betrokken bij Tracky?

Tracky is ontwikkeld door TrackThisOut. Een klein bedrijfje van mijzelf.”