Gespot

Travel Diaries: Tijdens je reis je dagboek in blogvorm, daarna in de boekenkast

0

Travel Diaries is een nieuwe webapplicatie waarmee je online een reisdagboek kunt creëren met verhalen, foto’s en routes van je reis. Leuk, maar hoeveel leuker zou het zijn om jouw eigen reisdagboek in de kast te hebben staan? Met één klik op de knop bestel je het dagboek. En tijdens je reis heb je alle gemakken van online werken! Veerle Witte, initiatiefnemer van Travel Diaries, vertelt.

Wat is het?

“Travel Diaries is een webapplicatie waarmee je een reisdagboek kunt creëren met verhalen, foto’s en routes van je reis. Tijdens je reis kun je al je verhalen uit je dagboek delen in blogvorm en na afloop kun je het boekje voordelig bestellen als écht gedrukt dagboek. Iedere reiziger kan een gratis reisdagboek bij ons starten. Je start dan direct in een online opgeslagen boek en kunt het helemaal opmaken zoals je zelf wil, met leuke lettertypes en lay-outs. Nadat je verhalen hebt toegevoegd, kies je lay-outs waar je foto’s, afbeeldingen of routekaarten in passen. De routekaarten zijn de meest bijzondere feature: hiermee kun je pins op de kaart slepen of je hele reisroute laten uittekenen.”

Waarom dit initiatief?

“Drie jaar geleden vertrok ik voor vier maanden naar Zuid-Amerika om daar te gaan backpacken. Ik wilde graag een dagboek, maar ben nooit zo goed met geschreven boekjes. Daarom zocht ik naar een mogelijkheid om een dagboek online bij te houden en na de reis te laten drukken.

Alleen het schrijven en delen van verhalen was al leuk geweest. Meer opties, zoals foto’s en kaarten toevoegen, zouden nog leuker zijn. Helaas kon ik niets vinden wat ook maar in de buurt kwam van mijn wensen. Het enige wat bestond waren blogwebsites, die automatisch jouw blogs samenbonden in een boekje. Maar daar had je geen enkele creatieve vrijheid in het opmaken van je boekje. Toen besloot ik dat ik Travel Diaries wilde gaan oprichten. Met Travel Diaries wilde ik graag een gemis opvullen wat voor mijn gevoel al heel lang bestaat binnen de reiswereld.”

Hoe werkt het?

“Het is heel simpel: je maakt een account aan en start je dagboek. Daarna kan je gelijk beginnen met verhalen toevoegen en kun je bijvoorbeeld de stijl van je dagboek naar jouw smaak aanpassen. Je kunt verschillende lay-outs naar iedere pagina slepen. Ook kun je foto’s en kaarten aan je verhalen toevoegen.

Als je de intentie hebt om het boekje te laten drukken, kun je ook gebruik maken van het zogenaamde ‘plakvak’. In het ‘plakvak’ laten we de ruimte open zodat je er na afloop zelf iets in kunt plakken. Tijdens je reis kun je er zelf voor kiezen welke hoofdstukken je openbaar maakt en welke niet. Dit is dan in de vorm van een blog, zodat je geen dubbel werk hoeft te doen, maar mensen je wel gewoon kunnen volgen. Na afloop kun je je boekje bestellen als gedrukt A5-dagboek, met je eigen kaft erom. Je kunt kiezen uit nepleer, linnen of een eigen foto op een soft- of hardcover.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Travel Diaries is een gratis dienst, die direct online te gebruiken is. Het enige waar wij aan verdienen is het laten afdrukken van de boekjes, maar dit is uiteraard niet verplicht.

Begin mei is Travel Diaries gelanceerd. Eind juni hebben we met een artikel in Volkskrant Magazine gestaan, waardoor onze database in een weekend is vervijfvoudigd. We hebben nu bijna achthonderd gebruikers, op 30 juni is het eerste dagboek besteld en inmiddels zijn er tien bestellingen geweest van in totaal 17 dagboeken. Het meest gelezen dagboek is dat van WieWatWaarWendy van Radio 2 met afgelopen maand 5.289 views. Afgelopen 30 dagen hebben wij in totaal ruim dertigduizend paginaweergaven gehad van bijna vijfduizend unieke bezoekers. En deze aantallen blijven maar groeien!

Nu doen we ook mee met de Innovation Awards van Accenture, een wedstrijd voor de meest innovatieve producten, diensten en concepten van Nederland. Op deze pagina kun je op ons stemmen.”

Wie is er bij betrokken?

“Ik heb dit project kunnen realiseren middels een lening via Qredits. Samen met de jongens van Juna hebben we acht maanden lang keihard gewerkt om dit van de grond te krijgen. En we zijn nog steeds bezig met verbeteren. Laat het ons ook zeker weten als je feedback hebt!”