Gespot

Trip: Leer samen stapgewijs converseren in een andere taal

0

Een nieuwe dimensie binnen het aanleren van een vreemde taal. Een gesprek met Joop Ringelberg over Trip.

Wat doet de applicatie?

“Trip  is een hele speciale taalgids in veel talen, met een conversatie om kennis te maken in het buitenland. Het is een nieuwe vorm van communicatie: chat-by-click. De app bevat ook de ingesproken audio in mooie mannen- en vrouwenstemmen.”

Waarom deze applicatie?

“Reizen in het buitenland wordt niet echt makkelijker gemaakt door de bestaande taalgidsjes, je moet dan steeds zoeken naar de juiste zin. De app van RE-phrase leidt je stapsgewijs door een echte conversatie. Zo kan je samen een multiple-choice dialoog voeren.”

Hoe werkt de applicatie?

“In het programma, kan je Nederlands voor jezelf en bijvoorbeeld Italiaans voor de ander kiezen. Als jij in het Nederlands aanklikt ‘Waar wil je over spreken’ laat de iPhone je in prachtig Italiaans horen ‘Di cosa potremmo parlare?’ waarop je gesprekspartner vervolgens een van de Italiaanse antwoorden kiest die weer in het Nederlands worden uitgesproken. Pronto, multi-culti communicatie in werking! De weg vragen, kennis maken, en zelfs een beetje flirten kan je met RE-phrase trip.”

 

Wat zijn de facts?

“We zien gebruikers erg snel lachen bij het samen gebruiken van de Trip app: het ijs is gebroken. Het gebruik komt op gang. RE-phrase gaat nu door met het ontwikkelen van serieuze communicatie, bijvoorbeeld bij de dokter. Uiteindelijk kunnen groepen en communities zelf hun eigen conversaties als app publiceren. We maken op bestelling ook e-coaches en interactieve interviews met dezelfde technologie.”

Wie maakt de applicatie?

RE-phrase is een vinding van prof. Peter Desain, hij werkt op de Radboud Universiteit Nijmegen en startte het bedrijf. Er is een technology-transfer expert van Stanford, een E-government guru en businesdeveloper en een ICT-expert aan boord. Samen met een aantal ontwikkelaars wordt vanuit De Steeg de software vorm gegeven.”