Gespot

Tupalo: De sociale gids

0

Deel jouw favoriete steden, restaurants en winkels met je vrienden. Een gesprek met De Telefoongids BV over Tupalo.

Wat doet de site?

Tupalo is een ‘sociale gids’ vol informatie over lokale restaurants, bars, winkels, et cetera. Op Tupalo wordt de informatie niet door betaalde schrijvers geschreven, maar door iedereen die iets wil vertellen over zijn of haar hotspot en dat vervolgens wil delen met vrienden. Zo kan je je account op koppelen aan Twitter en Hyves en op die manier recensies van restaurants delen.”

Waarom deze site?

“Tupalo begon in Oostenrijk als een persoonlijke verzameling hotspots van vrienden en familie van de oprichters. Al snel kregen steeds meer mensen interesse en hebben de oprichters de site toegankelijk gemaakt voor iedereen. In het voorjaar van 2008 is Tupalo.com als eerste publiekelijk gelanceerd in Oostenrijk en in augustus 2009 heeft De Telefoongids BV samen met Tupalo de Nederlandse versie geopend.

Het fundament van Tupalo zijn traditionele bedrijfsgegevens van lokale winkels, restaurants en bedrijven in diverse steden. Daarnaast voegen bezoekers hun mening toe door middel van reviews en ratings en tenslotte voegen wij informatie toe die veel op het internet gevonden wordt.

De samenwerking met Tupalo is een goed voorbeeld van hoe De Telefoongids BV zich ontwikkelt als een online bedrijf. Wij delen onze gegevens met Tupalo, zodat onze adverteerders meer bereik hebben. Daarvoor in ruil delen zij de ratings en reviews van hun gebruikers met ons, die verwerken we in onze eigen informatie.”

Hoe werkt de site?

“Als je in je eigen stad of op reis de coolste plekken wilt vinden, geef je op Tupalo aan in welke stad je wilt zoeken. Vervolgens zie je per stad de allerlaatste reviews en welke tags veel gebruikt worden. Op de site wordt al over een groot aantal Nederlandse steden gesproken, met reviews van musea, restaurants en winkels. Als je je aanmeldt, kun je direct zelf reviews toevoegen, gelegenheden van een rating voorzien en aanbevolen plekken met je vrienden delen.”

Wat zijn de facts?

“Per maand bezoeken honderdduizenden online gebruikers Tupalo.com en schrijven ongeveer 5.000 recensenten over hun favoriete hotspots in hun buurt of in andere steden wereldwijd. Tupalo is officieel gelanceerd in Oostenrijk en Nederland, maar ondersteunt de meeste grote steden ter wereld. Dat vinden we ook een van de leukste dingen van de site: een gebruiker uit Amsterdam kan heel gemakkelijk winkels in New York, Tokyo of Wenen vinden en beoordelen. Tupalo wil in acht Europese landen een lokale site lanceren en mogelijk in Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Daarnaast willen we de gegevens en functionaliteiten van Tupalo beter bereikbaar maken voor iPhone en Blackberry, en via Facebook.”

Wie maakt de site?

“Dat doet Tupalo zelf, met een intern ontwikkelteam gevestigd in Oostenrijk dat alle onderdelen van het design, ontwikkeling en de uitrol voor eigen rekening neemt.”